National

Cioloș prezintă luni Parlamentului aspecte legate de reforma administrației. „Funcționarul public nu trebuie să depindă pe ascuns de politic”

Premierul Dacian Cioloș va prezenta luni, în fața deputaților, începând cu ora 16,00, aspecte legate de reforma statutului funcționarului public. 

„Intenția mea este chiar să merg săptămâna viitoare, luni, în Parlament, în Camera Deputaților, să lansăm dezbaterea, să vin acolo cu câteva idei pe care le avem legate de reforma administrației. Cert este că vrem să abordăm partea de reforma a statutului funcționarului public, să clarificăm aspecte legate de statutul funcționarului public și la nivel central și la nivel local”, a precizat primul-ministru.

”Obiectivul nostru ar fi să mergem spre competență, transparență și profesionalism, atât în procesul de recrutare a funcționarilor publici, cât și în procesul de evoluție a carierei lor. Să recâștigăm încrederea în faptul că funcționarul public lucrează în interesul cetățeanului în primul rând și că nu trebuie sã depindă pe ascuns de politic”, le-a spus marți Dacian Cioloș primarilor participanți la Adunarea Generală a Asociației Orațelor din România (AOR).

În aceeași zi, ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, a declarat că va prezenta în săptămânile următoare Strategia de formare a funcției publice, afirmând că primarii care vor câștiga alegerile din iunie ar putea urma cursuri de pregătire și perfecționare.

”Strategia de formare a funcției publice pe care o avem în acest moment în vedere și pe care o pregătim o voi prezenta săptămânile viitoare și în comisia de administrație. (…) Unul dintre principiile noastre cele mai importante este ca indiferent de modul în care cineva ajunge să lucreze în administrația publică, prin alegeri sau prin concurs, trebuie să participe la un sistem de formare pentru orice funcție publică”, a precizat Dîncu la finalul ședinței Comisiei de administrație a Camerei Deputaților, unde a participat în calitate de invitat.

Tot Dîncu declara în ianuarie că standardele nu se vor aplica imediat celor care sunt deja în funcție.

„Câteodată se vorbește că Guvernul vrea să dea afară funcționari. Nu este vorba de asta. În orice sistem, atunci când s-a făcut reforma unui sistem al funcției publice au fost perioade de grație de doi sau trei ani în care oamenii au putut să ajungă la un anumit standard de pregătire și de asemenea se stabilesc de exemplu modalități și tipuri de performanțe pe care oamenii trebuie să le atingă în dinamica unei profesii, pentru că nu poți să intri funcționar public și să rămâi stăpânul acelei funcții toată viața(…). În legătură cu asta, sigur că sunt gândite și sistemele de remunerație și salarizare din orice zonă”, a spus Dîncu.

Deputații din Comisia de muncă au dezbătut, marți, timp de șapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016 și alte măsuri fiscal-bugetare, adoptând 130 de amendamente, printre care cel ce prevede egalizarea salariilor funcționarilor din administrația locală cu a celor din administrația centrală, cu un impact bugetar de 1,6 miliarde de lei.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Back to top button