Cum reușesc să-și țină căsnicia fericită și să crească un bebeluș, doi bârlădeni care trăiesc în scaune cu rotile!
de Mihaela NICULESCU
Ionuț și Maria Magdalena Pleșu, din Bârlad, sunt doi tineri care impresionează prin demnitatea cu care își duc traiul, deși ambii suferă consecințele unei afecțiuni crunte – tetrapareza. În vârstă de 35 de ani, cuplul locuiește într-un apartament de pe Aleea Parc, la etajul patru, iar fiecare zi este un chin pentru ambii să urce și să coboare scările.
Pe Ionuț Pleșu bârlădenii îl întâlnesc destul de des pe esplanada din fața Halei Centrale, acolo unde, de câțiva ani, vinde brățări din mărgele confecționate de el și soția sa. Boala i s-a instalat când avea șase luni, de la un vaccin făcut în timp ce era răcit. De atunci, a trebuit să se descurce așa cum a putut, ajutat permanent de mama sa. Nu se plânge, ia totul ca pe ceva normal.
„M-am obișnuit cu problema mea de locomoție, cu greutățile cu care mă confrunt. Sunt optimist și cu calm, răbdare și încredere în Dumnezeu îmi trăiesc viața cât de bine pot”, a mărturisit Ionuț Pleșu.
În anul 2003, pe când era elev al Școlii nr. 8 din Bârlad a întâlnit-o pe Magdalena, care i-a fost colegă de clasă. De atunci, au devenit prieteni și 11 ani mai târziu s-au căsătorit la Starea Civilă. De un an, au și o fetiță, Maria Felicia, de care au grijă ca de ochii din cap. Ea este cea mai mare bucurie a vieții lor.
„Fetița a venit pur și simplu. Am vrut să arătăm că și noi putem să avem un copil, să-l creștem, să-l educăm și să ne fie de ajutor când s-o face mare. Am învățat s-o înfăș, s-o spăl. Viața noastră se va schimba când vom avea căsuța noastră”, a mai spus Ionuț.
Locuință cu rampă de acces pentru scaunele cu rotile – visul soților Pleșu
Deși nu are decât patru clase, Ionuț este un bun vorbitor și pare mult mai școlit decât unii cu liceu. Dincolo de toate, Dumnezeu l-a înzestrat cu multă bunătate, răbdare și încredere. Nu-l deranjează faptul că zilnic se târăște pe coate, merge în patru labe sau încearcă să-și folosească picioarele neputincioase făcând eforturi mari să urce sau să coboare scările, nu-l deranjează că hainele îi sunt prăfuite, că soția sa care este dependentă de un cărucior electric nu poate coborî scările decât plătind 40 lei unei persoane care s-o ajute.
Nu-l deranjează nici disprețul sau compasiunea exagerată a unor bârlădeni. Își vede de viața lui muncind și câștigând un ban cinstit sperând că ceva se va schimba și în viața lui. Venitul lunar al tinerei familii este de 1.100 de lei, la care se adaugă și indemnizația de însoțitor a mamei lui Ionuț. Un venit mult prea mic pentru marele lor vis: acela de a avea o casă unde să se simtă mai odihniți, mai relaxați, o casă cu rampă pentru accesul cu scaunul cu rotile, o casă unde să se simtă în siguranță și să aibă o viață mai bună.
Spectacol caritabil pentru casa lui Ionuț
Anul acesta, se vor putea muta în casa visurilor lor, ale cărei lucrări au început, deja, grație unor oameni cu suflet mare. Impresionați de povestea lor de viață, voluntarii asociației umanitare ADRA au hotărât să-i ajute și cu banii strânși din donații să le construiască o casă.
Sâmbătă, 23 aprilie, chiar de Sf. Gheorghe, ADRA va organiza în parteneriat cu Școala de Muzică și Arte Plastice „N. N. Tonitza” din Bârlad un spectacol în cadrul căruia se vor putea face donații, intrarea fiind liberă. Vor evolua pe scena teatrului „Victor Ion Popa”, începând cu ora 18, elevi ai Școlii „N. N. Tonitza” dar și corul bărbătesc de Moisei (Maramureș), care va interpreta cântece religioase de Paște.
„Toate lucrările la casă au fost făcute de voluntarii asociației, cu bani obținuți din donații sau cu materiale donate. Chiar membrii corului bărbătesc de la Moisei se vor apuca de lucru de luni, 25 aprilie, după spectacolul pe care îl vor susține pe 23 aprilie la teatru. Sigur că nu are cum să nu te impresioneze povestea tristă a acestor tineri cu probleme de sănătate, după cum nu are cum să nu te emoționeze lecția de viață pe care ți-o dau ție ca om valid. Imaginați-vă cum este să te deplasezi cu un cărucior acționat de două manete, să ai o soție în scaun cu rotile, un copil mic. Mama lui Ionuț devine în multe cazuri neputincioasă. Tatăl este decedat. Probleme sunt multe, totuși trebuie să dăm o mână de ajutor pentru că așa simt că este omenește”, a declarat Willy Cotruță, voluntar ADRA.
Casa pe care reprezentanții asociației, voluntarii ADRA, o vor construi pentru tânăra familie Pleșu, va fi ridicată pe un teren de 100 mp, cumpărat de la primărie cu 1 leu/mp, în condițiile legale de alocare a terenurilor pentru persoanele cu handicap. Casa va avea două dormitoare, o sufragerie, o bucătărie și o baie și va fi situată pe terenul pus la dispoziție de primărie, aproape de unitatea militară.
Peste puțin timp, Ionuț și Maria Magdalena vor avea o casă a lor. Cu siguranță, ochii lor vor fi mai senini iar recunoștința pentru cei care i-au ajutat, veșnică. Spectacolul cu caracter caritabil de pe 23 aprilie va fi un moment potrivit pentru ca bârlădenii să fie aproape de cei în nevoie, în preajma zilelor de Paște.