Semne bune, anul agricol are!
de Marian MOCANU
Aproape două treimi din suprafața agricolă programată a fost deja însămânțată cu culturi de fermierii vasluieni, cea mai avansată fiind cultura de floarea soarelui. O altă veste bună este că precipitațiile de la începutul primăverii au dus la o bună dezvoltare a culturilor însămânțate în toamnă, premisă pentru producții foarte bune în acest an la grâu, rapiță sau orz. Pentru a compensa calitatea slabă a solului din județul Vaslui, marii producători vasluieni au aplicat tehnologii mai complexe, inclusiv semințe de bună calitate, pesticide și îngrășăminte chimice.
Profitând de vremea propice și în special sperând la producții bune, având în vedere precipitațiile căzute la începutul primăverii, agricultorii vasluieni se grăbesc cu însămânțările. Conform datelor furnizate de Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, până la această dată, la nivelul județului a fost semănată două treimi din suprafața de 176.482 ha teren agricol programată a fi ocupată cu culturi de toamnă. Astfel, la cultura de floarea soarelui, suprafața însămânțată este de 43.854 ha (86%), 58.082 ha la cultura porumbului (62%), 2.125 ha legume, 2.580 ha orzoaică, 2.183 ha ovăz, diferența de 8.937 ha reprezentând alte culturi. Tot în această perioadă, producătorii agricoli desfășoară, pe lângă semănat, și tratamente pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor în culturile de toamnă și plantațiile de vii și livezi precum și lucrări de erbicidare a culturilor de floarea-soarelui.
„Trebuie spus că, la nivel de județ, starea de vegetație a culturilor de grâu, orz, rapiță, însămânțate în toamnă este, în general, foarte bună, plantele fiind foarte viguroase și într-o stare avansată de creștere și dezvoltare. Excepție, de la această stare bună de vegetație, fac culturile producătorilor agricoli individuali, unde se observă o diferență semnificativă a gradului de creștere și dezvoltare a culturilor, ca urmare a tehnologiilor mai simple pe care aceștia le aplică”, ne-a declarat inginer Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.
Un motiv pentru aceste diferențe de producție între cele înregistrate de marii producători și cele din gospodăriile individuale o constituie tehnologiile aplicate. Asta cu atât mai mult cu cât, la nivelul județului Vaslui, potențialul de fertilitate al solului este foarte scăzut. Potrivit studiilor pedologice și agrochimice, elaborate de către Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice, din suprafața totală agricolă a județului, doar 1,5% din aceasta este ocupată cu soluri de clasa a I-a de calitate și 23% de sol clasa a II-a. Cea mai mare parte a terenurilor sunt ocupate cu soluri mai slab și slab productive, de clasa a III-a (39%), clasa a IV-a – 26,5% și de soluri foarte degradate de clasa a V-a, în proporție de 10%. Totuși, acolo unde terenurile sunt comasate și organizate în exploatații agricole comerciale, culturile sunt în general foarte bine dezvoltate, fără boli și fără buruieni, datorită aplicării de tehnologii tot mai complexe, folosindu-se semințe de calitate superioară și aplicându-se pesticide și îngrășăminte chimice. Chiar și în anii anteriori, afectați de secetă, pe exploatațiile agricole comerciale s-au obținut producții duble față de cele din gospodăriile individuale.