ULTIMA ORA: Femeie de 150 de kilograme cărată pe brațe de pompierii militari, din cauza ca Secția TBC Bârlad are o rampă specială de acces inutilizabilă!
de Răzvan CĂLIN
Ambulanțierii chemați la Secția TBC Bârlad pentru a prelua o pacientă supraponderală au constatat că rampa de acces care ar fi trebuit să le ușureze munca este totalmente inadecvată. A fost cerut ajutorul pompierilor militari care au cărat pacienta pe brațe până la autospecială.
Situație de râsu-plânsu (dar mai mult de plâns!) petrecută astazi la Secția TBC din cadrul Spitalului de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad. În jurul orei 12, o femeie în vârstă de 75 de ani, din satul Mireni, comuna Coroiești, internată în această secție exterioară a spitalului bârlădean, a avut nevoie să fie transportată de urgență la Secția ATI (Anestezie Terapie Intensivă) pentru că se simțea foarte rău. Facem precizarea că femeia cântărește aproape 150 de kilograme și a fost diagnosticată cu obezitate morbidă. Ea a fost internată încă de pe 21 aprilie în spitalul din Bârlad pentru un puseu hipertensiv, complicat cu un edem pulmonar.
Numai că starea de sănătate a femeii s-a înrăutățit iarăși și în consecință s-a solicitat intervenția unei ambulanțe cu medic pentru a o transfera rapid la ATI. În momentul în care au ajuns la Secția TBC, ambulanțierii au avut parte de o surpriză neplăcută. Rampa de acces specială (care ar fi trebuit să le ușureze intervenția într-un asemenea caz) era construită de o manieră cât se poate de ”specială”: are o lungime de maxim un metru și, ceea ce-i mai grav, are o înclinație foarte mare, de peste 40 de grade. Practic, vorbim de câteva banale scânduri bătute în cuie, acoperite frumos cu o bucată de mochetă verde, dar care în realitate nu e de nici un folos. A fost făcută în cel mai neaoș stil heirupist românesc, ceva de genul ”las-o, bă, că merge așa”!
”Ați văzut ce hal de rampă e acolo? Și e așa de vreo doi – trei ani. Pe rampa aia nu se poate coborî niciodată cu o targă, că e așa de scurtă și de abruptă…Până acum a mai fost cum a mai fost, dar la intervenția de ieri nu am mai avut ce face. Când am intrat în salonul unde se afla pacienta, altă problemă: patul ei avea rotile, însă una dintre ele era defectă, ruptă. Puseseră un scaun sub pat ca să-l țină, să stea în picioare. Noi sperasem ca măcar să o ducem cu patul cu rotile până la ambulanță. Dar de unde, dacă era stricat. Așa că am cerut ajutorul pompierilor, că noi nu ne puteam descurca. La Secția TBC nu erau decât vreo două infirmiere și un portar bătrân, cu cine să deplasezi un pacient supraponderal de 150 de kg? Acum, noi cei de la Ambulanță, le mulțumim pompierilor militari pentru ajutor, dar oare pacienta poate mulțumi sistemului medical din România?”, a declarat pentru Est News dr. Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui și cel care a fost implicat direct în cazul de ieri.
Noroc de pompierii militari (a căror unitate e situată în imediata apropiere a Secției TBC), căci altfel misiunea ambulanțierilor ar fi fost imposibilă.