Ce apă au băut bârlădenii timp de 20 de ani și ce apă beau acum?
După ani de zile, bârlădenii pot bea apa de la robinet. Parametrii fizico – chimici și organoleptici ai apei pe care o beau acum bârlădenii sunt net superiori celor ai apei pe care au băut-o în ultimii ani. Calitatea apei potabile din rețeaua publică s-a îmbunătățit odată cu intrarea în funcțiune a noii stații de tratare modernizate cu bani din fonduri europene.
„Vechea stație de tratare a apei a fost construită în 1990 și era uzată atât fizic cât și moral. Ca urmare a acestei uzuri, bârlădenii au avut la robinete apă potabilă cu parametri foarte aproape de limita superioară admisă”, ne-a declarat Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Sucursala Bârlad.
La acest moment, media indicatorului turbiditate (claritatea apei) se situează sub valoarea 1, chiar 0,9 și 0,7, față de media aceluiași indicator care în 2015 era de 3 și 3,5, limita maximă admisă fiind de 5. În ultimele luni, se observă îmbunătățiri și în cazul indicatorului de permanganat, respectiv cantitatea de substanță organică existentă în apă, valoarea indicatorului fiind acum de 3 și chiar 2,5. Limita superioară admisă și în acest caz este 5, dar anul trecut, valoarea acestui indicator era foarte mare, de 4,77 și chiar 4,93.
Având în vedere rezultatele analizelor apei potabile ieșite din stația de tratare, bârlădenii beau acum o apă mult mai bună, care conține cantități mult mai mici de suspensii de nisip și alte suspensii anorganice precum și cantități mai mici de substanțe organice.
„Calitatea apei de acum este rezultatul unei tratări a apei ultramoderne. Substanța organică este tratată cu cărbune activ, tratată cu ultraviolete înainte de a intra în rezervorul care deservește populația, după ce în prima fază este tratată cu ozon”, ne-a mai spus Ungureanu. (Mihaela NICULESCU)