Deputatul Toader Dima, candidat din partea PSD la Primăria Berezeni, va fi cercetat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ pentru corupție electorală, în urma plângerii depusă de către conducerea PNL Vaslui, care îl acuză pe parlamentar că ar fi oferit mită pui vii, furaje și mici.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) îl va cerceta penal pe deputatul PSD Toader Dima pentru corupție electorală, după ce conducerea PNL Vaslui a reclamat faptul că parlamentarul vasluian, candidat la Primăria Berezeni, ar fi oferit mită diverse produse în campania electorală. În fapt, procurorii bucureșteni au preluat cercetările în acest caz de la polițiștii vasluieni, care și-au declinat competența, având în vedere calitatea de parlamentar a lui Toader Dima.
„Documentația cu aspectele care privesc faptele de natură penală sesizate în acest caz a fost înaintată Parchetului de pe lângă ÎCCJ, având în vedere că persoana la care se face referire în plângere este deputat. De asemenea, aspectele ce privesc materialele de propagandă electorală folosite de aceeași persoană sunt de competența Autorității Electorale Permanente, fapt pentru care a fost sesizată această instituție”, a declarat responsabilul mass-media al Poliției Județene Vaslui, Loredana David.
Organizația Județeană Vaslui a PNL a depus plângere penală la Poliție, pe 9 mai, împotriva deputatului PSD Toader Dima, candidat la Primăria Berezeni, în care este acuzat că ar fi oferit mită electorală unor minori puii vii de o zi, furaje și mici. Mai mult decât atât, Toader Dima ar fi folosit tot minori în campania electorală, susțin liberalii vasluieni, care ar fi făcut campanie cu tricouri roșii inscripționate cu sigla PSD și cu mențiunea „votați Toader Dima Primar”.
De partea cealaltă, deputatul Toader Dima susține că acuzațiile în ceea ce privește mita electorală sunt nejustificate. „În primul rând, cei care au umblat cu acele tricouri roșii în piața din Berezeni nu sunt minori, ci tineri de 20-21 de ani. Unul dintre ei și-a cumpărat pui de la un depozit din târg, în aceste sens având și bon fiscal cu care se poate proba. La fel s-a întâmplat și cu micii. După ce tinerii și-au terminat programul de campanie electorală, au servit din banii lor câte un mic. Acum nu mai au voie nici să mănânce?”, se întreabă deputatul Toader Dima.
Parlamentarul vasluian susține că a folosit acele tricouri și șepci inscripționate întrucât nu ar fi înțeles foarte bine legea electorală. „Părerea mea este că legea nu-i foarte clară cu privire la materialele de propagandă electorală ce pot fi folosite. Aveam acele tricouri și șepci cumpărate înainte de modificarea legii electorale. Acum ce ați fi vrut să scriu pe spate? DNA? Vreți să mergem în campanie în salopete? Americanii își fac campanie cu tot felul de materiale electorale, iar noi nu avem voie să purtăm nici tricouri roșii”, a mai adăugat deputatul Toader Dima.
Conform legislației în vigoare, utilizarea de catre competitorii electorali a unor materiale de propagandă electorală în campania electorală care nu sunt prevăzute de Legea 334/2006 se sancționează cu amendă de la 10.000 la 25.000 lei și confiscarea contravalorii materialelor de propagandă electorală interzise. (Ionuț PREDA)