Sanatate

Spitalul ”Elena Beldiman” din Bârlad, alt loc unde te internezi cu o boală și ieși cu trei!

de Răzvan CĂLIN

În ultima perioadă au fost raportate mai multe cazuri de infecții nosocomiale generate de o bacterie extrem de rezistentă – Klebsiella. Din 29 de cazuri raportate la DSP Vaslui pe întreg județul, nu mai puțin de 13 au fost înregistrate în spitalul de la Bârlad. Cu toate acestea, reprezentanții spitalului bârlădean susțin că situația nu este îngrijorătoare.

Deși au încercat în repetate rânduri să ascundă sau să minimalizeze până la extrem această situație, iată că infecțiile nosocomiale își fac de cap și în Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad. Conform unei raportări recente făcută către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, spitalul din Bârlad se confruntă cu un val de infecții nosocomiale în ultima perioadă. Multe cazuri au fost semnalate la nivelul Secției ATI (Anestezie Terapie Intensivă), acolo unde zilnic sunt aduși pacienți ce provin din alte secții ale spitalului bârlădean și, automat, se presupune că unii dintre bolnavi au venit cu tot cu această bacterie în ”bagaje”. Oricum ar fi, situația este destul de clară: indiferent despre ce secție vorbim, întreg spitalul bârlădean este un generator de infecții nosocomiale. Printre cele mai întâlnite bacterii ce bântuie prin saloanele și încăperile spitalului bârlădean se numără temuta Klebsiella.

Una dintre secțiile cele mai afectate este Secția ATI, locul unde periodic ajung pacienți din diferite secții ale spitalului sau din afara acestuia.dr.chilinciuc ioan Situația a fost recunoscută chiar și de șeful Secției ATI – medicul Ion Chilinciuc: ”Infecțiile nosocomiale sunt peste tot, probabil că greșeala mea este că le-am declarat. Cei care nu declară nu au. Aceasta este situația în toate spitalele, nu există infecții doar la noi, ci în toate spitalele din lumea asta. Noi lucrăm cu grijă față de pacienți și nu îi lăsăm de izbeliște. La noi pe secție se adună un număr mai mare de pacienți care pot veni cu anumite infecții. Se face dezinfecție mai în fiecare zi, o dată pe săptămână încercăm să închidem câte un salon și să îl sterilizăm, aparatura este sterilizată, tubulatura este sterilizată, dar eu nu pot să dau garanția că pacienții care îmi vin mie nu au deja o infecție. La noi vin și pacienți cu TBC, vin și pacienți de la neurologie, care sunt în come neurologice și de la medicină internă, vin și din alte spitale”.

Fie că sunt aduse din alte spitale, or se plimbă dintr-o secție într-alta, cert este că infecțiile nosocomiale sunt o realitate și în spitalul bârlădean. O realitate pe care toate echipele manageriale perindate în fruntea instituției au încercat să o țină sub preș. Asta în timp ce de-a lungul timpului nu puține au fost cei care s-au internat în spitalul din Bârlad pentru o anumită afecțiune, dar au sfârșit prin a pleca cu mai multe boli.

Ultima statistică transmisă la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui arată că numai în luna aprilie, la spitalul din Bârlad, s-au înregistrat 13 cazuri de infecții nosocomiale, dintr-un total de 29 raportate la nivelul întregului județ.

gheorghiu_adrianCu toate acestea, reprezentanții Spitalului ”Elena Beldiman” susțin că situația este sub control și că nu are sens să ne alarmăm degeaba! Iată ce a declarat pentru Est News, Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Bârlad: ”Oricum, incidența infecțiilor nosocomiale în unitatea noastră este cu mult sub media pe țară. Nu am cifre exacte pentru situația la nivel național, dar în mod cert situația de la Bârlad este mult mai puțin gravă. Bineînțeles că s-au luat toate măsurile de intervenție în astfel de situații. Periodic se fac operațiuni de sterilizare și igienizare a tuturor spațiilor. Am raportat totul la DSP și acum suntem sub monitorizare”.

Conform uzanțelor, s-a dispus prelevarea de probe specifice pentru a se vedea dacă bacteria Klebsiella este prezentă și în ventilatoarele Secției ATI a spitalului bârlădean. Klebsiella este un germen multirezistent de la care pornesc epidemii infecțioase (infecții urinare, pulmonare sau septicemii) dobândite în mediul spitalicesc. Este unul dintre principalii generatori de infecții nosocomiale.

Ultimul caz de acest gen confirmat la Bârlad s-a petrecut în urmă cu o săptămână, când o pacientă în vârstă de 75 de ani, din satul Mireni, comuna Coroiești, a fost internată în Spitalul ”Elena Beldiman”, unde a avut neșansa să se pricopsească cu acest microb. Este vorba despre o pacientă diagnosticată cu obezitate morbidă care, inițial, a fost internată pentru un puseu hipertensiv, complicat cu edem pulmonar. În spitalul bârlădean ia acest microb multirezistent la antibiotice – Klebsiella – și ajunge să fie intubată și ventilată mecanic în Secția ATI. Femeia urmează tratamentul de rigoare, însă cazul ei este un exemplu clar al teoriei pe care comunitatea locală o știe de mult timp: la spital te duci să te tratezi pentru boală și la final te alegi cu mai multe!

Related Articles

One Comment

  1. Cum poti spune ca ai gresit ca le-ai raportat?DSP ce faci ?Institutiile statului sa se autosesizeze acest spital fiind pericol public pentru sanatate.

Back to top button