Caz incredibil între pereții Liceului din Codăești: Adolescentă bătută și păruită de mama pulbere de beată a unei colege. Reacțiile incredibile ale autorităților statului care aveau datoria să o apere pe minoră!
de Bogdan RUSU
Scene rupte parcă din filmele cu nebuni petrecute între zidurile Liceului Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Codăești. După ce a băut până și-a pierdut rațiunea, o femeie a intrat în incinta liceului și a luat la bătaie o elevă, pe motiv că aceasta ar fi avut un conflict cu fiica ei. Directorii unității de învățământ, elevii și cadrele didactice au asistat la un spectacol incredibil cu palme, înjurături, țipete și amenințări. Femeia a fost imposibil de oprit, așa încât conducerea liceului a fost nevoită să ceară ajutorul poliției. Polițistul din comună și-a făcut treaba așa de ”bine” încât agresoarea a scăpat, ca într-un sat fără câini, fără amendă sau alte sancțiuni. Fiindcă niciuna dintre părțile implicate – mai cu seamă părinții adolescentei și conducerea școlii – nu au primit invitație specială de la ”pacifistul” polițist să facă plângere, minora lipsită de apărare a trebuit să-și înghită în tăcere lacrimile și umilința. Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui a aflat de la reporterii Est News despre incident.
În timp ce autoritățile județene caută soluții pentru a preveni violența în școli, sunt unități de învățământ unde sunt comise acte de violență inacceptabile într-o societate europeană. Cu puțin timp înainte de sărbătorile pascale, cadrele didactice și elevii Liceului “Ștefan cel Mare” din Codăești au fost martorii unei scene de neuitat. Mama unei eleve de clasa a VIII-a, Viorica Miron, (45 de ani), aflată în stare avansată de ebrietate, a intrat în incinta unității de învățământ și a luat-o la palme pe o elevă de clasa a VII-a, care intrase în conflict cu fiica ei.
Totul s-a petrecut pe holul unității de învățământ, sub ochii elevului de serviciu, care nu a putut să facă altceva decât să informeze conducerea liceului. Însoțit de Tatiana Croitoru, directoarea liceului și de alte cadre didactice, directorul adjunct Cristian Dancă a încercat să o liniștească pe femeie, însă aceasta era prea beată pentru a putea raționa. Fixația mamei-agresoare era aceea de a-și face dreptate singură, fapt pentru care nu s-a liniștit decât după ce Dancă l-a chemat pe șeful Postului de Poliție Codăești. După ce adresat nenumărate insulte și amenințări, cu greu, femeia a părăsit sediul liceului. Neavând cu cine discuta (femeia fiind beată), șeful de post i-a cerut mămicii să se prezinte la secția de poliție a doua zi. Directorul adjunct Dancă a declarat, pentru reporterii Est News, că fetele – victima și fiica agresoarei – sunt eleve bune la învățătură, dar nu știe care a fost exact motivul pentru care s-au certat, însă a auzit că nu ar fi fost ceva demn de luat în serios.
Directoarea Tatiana Croitoru bănuiește că femeia a lovit-o pe elevă ca urmare a faptului că a fost învățată de cineva. Ea ne-a mai spus că între cele două fete nu a existat un conflict puternic. Aparent, cele două eleve s-au lovit una de alta pe hol și că s-au jignit.
“Când am aflat că femeia a lovit copilul am rămas blocată. Am întrebat-o cum de a făcut așa ceva, la care mi s-a răspuns că «ce nu are voie?». Diriginta știa, deja vorbise cu elevele. S-au împins una pe alta când au trecut pe hol. Probabil, anterior, a mai avut loc un conflict între ele. Chiar nu am înțeles de ce mămica a făcut gestul acesta. Probabil de vină este doar băutura, altfel nu-mi explic ceea ce a făcut. Dacă ar fi fost trează, nu ar fi făcut așa ceva”, a mai adăugat directoare Croitoru.
Cine are datoria de ajuta un copil lipsit de aparare?
Tatiana Croitoru ne-a mai spus că părintele fetei agresate nu a dorit să depună o reclamație la poliție și că Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a fost informat, deși nu chiar imediat.
De la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui am aflat însă că bătăușa nu a fost sancționată în niciun fel, deoarece nimeni nu a depus o plângere în acest sens.
“Am fost sesizați de conducerea unei unități de învățământ din comuna Codăești cu privire la un incident petrecut între o femeie de 45 de ani și o elevă a unității de de învățământ. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au identificat persoanele implicate. Polițiștii au discutat cu părinții însă aceștia nu au dorit să depună plângere. Totodată, polițiștii au desfășurat o activitate de consiliere, pentru a preveni astfel de evenimente”, a declarat Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Ionel Ștefănică Armeanu, șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, a aflat de la reporterii noștri despre cazul de la Codăești. Nimeni dintre adulții responsabili din comună nu a găsit necesar să anunțe că un copil a fost bătut la școală de către un alt adult.
Armeanu spune că liceul ar fi trebuit să depună o reclamație la Parchet, în care să sesizeze actul de violență petrecut în incinta instituției: ”Dacă nu există reclamație noi nu avem cum să aflăm. Singurii care pot interveni cu sancținui sunt cei de la inspecția socială. Dacă părinții elevei nu au făcut nicio plângere, instituția de învățământ este cea care trebuie să anunțe”.
Nu am putut afla punctul de vedere al conducerii Inspectoratului Școlar Județean, întrucât Gabriela Plăcintă, șefa instituției, nu mai discută cu reporterii noștri decât pe bază de cerere scrisă.
Fără pază și sistem de supraveghere video, elevii sunt la cheremul oricărui nebun
Liceul din Codăești se numără printre cele 509 unități de învățământ din județ în care nu există nici paznici și nici sisteme video de securitate. În această unitate de învățământ învață peste 200 de elevi. Mihai Rebegea, primarul comunei Codăești, nici nu știa despre acest eveniment și ne-a declarat că responsabilitatea asigurării pazei aparține conducerii Liceului Codăești.
”Dificultăți cu fondurile noi nu prea am avut, dar problema este că ei nu asigură paza unității de învățământ. Spre deosebire de alte comune, în comuna Codăești avem centru bugetar. La fiecare început de an le asigurăm salariile pentru tot anul și pentru alte cheltuieli materiale le oferim o sumă de două-trei miliarde de lei (vechi, n.r.). Directorul coordonator împreună cu directorul adjunct ar trebui să-și stabilească prioritățile: fonduri pentru pază, pentru lemne, etc. Ei ar trebui să prevadă în buget cheltuielile pe care intenționează să le facă. Noi le dăm banii, dar nu este problema noastră ce prevede conducerea liceului în proiectul de buget. Eu nu pot să intervin”, a declarat primarul Rebegea.
Directoarea Croitoru îl contrazice și spune că a solicitat în fiecare an fonduri pentru achiziția unui sistem de supraveghere video: “Anul acesta, solictarea ni s-a și aprobat (camere de supraveghere video, n.r.), numai că întârziem puțin, căci ni s-a comunicat că liceul va intra în reparații capitale. Asemenea cazuri noi nu am mai avut, s-au mai certat copiii între ei, însă acesta a fost singurul caz deosebit. Am sesizat părinții și îi supraveghem îndeaproape pe elevi deoarece, nu știu ce se întâmplă, au devenit foarte sensibili și când se ceartă pun foarte mare accent pe ceea ce le spun colegii”, a declarat directoarea Croitoru.