de Răzvan CĂLIN
Bârlădenilor care locuiesc în zonă nu le vine să creadă că de câteva zile, polițiștii și jandarmii au periat cartierul și au pus pe fugă găștile de indivizi dubioși care își făceau veacul pe acolo. Show-urile stropite cu alcool și etnobotanice au luat sfârșit, iar în locul și-au făcut apariția copiii care acum se pot juca liniștiți în fața blocului. Oamenii se tem că, în buna tradiție românească, ”minunea” nu va dura decât câteva zile.
De vreo câteva zile, bârlădenii care locuiesc în zona Casei ”Sturdza” (inclusiv blocul ANL din apropiere) sunt de-a dreptul siderați pentru că lucrurile au intrat într-un normal pe care nu-l mai credeau posibil de ceva timp. Pentru a lămuri lucrurile din capul locului, vorbim despre faptul că zona este cunoscută de mult timp drept un veritabil ”fief” al traficanților și consumatorilor de etnobotanice. Nu știm cum se face, dar de vreo cinci zile, zona a început să arate ca un cartier normal, cu oameni civilizați și chiar ”plictisitori” de liniștiți.
Imaginea pe care o oferă acum această zonă este puternic contrastantă cu ceea ce bârlădenii care locuiesc în zonă (și nu numai) erau obișnuiți să vadă. Culmea, în locul găștilor de indivizi care mai de care mai dubioși, ”spânzurați” de gardul Casei ”Sturdza” precum cimpanzeii din jungla africană, au început să reapară grupurile de copii care își văd liniștiți de joaca lor nevinovată.
”Aproape că nu ne vine să credem că avem și noi câteva zile la rând în care a fost liniște complet. Adică a fost o atmosferă normală, fără răcnete, fără înjurături în gura mare, scandaluri. Nu am mai văzut nici o gașcă de derbedei de ăștia care să stea cu orele pe aici, să fumeze, să bea alcool sau chiar să tragă și prostii de astea de etnobotanice. Acum parcă îți mai vine să-ți trimiți copilul la apă sau la magazin, fără să stai cu teamă că se va lega vreo cineva de el. Nici nu mai trimiteam copii, de fapt, de mult timp, mai ales seara, pe la magazin la cumpărături, tocmai din cauza găștilor de golani care se adunau pe aici mai în fiecare seară. După ce se îmbătau și mai trăgeau și din țigările alea cu etnobotanice, parcă dădeau dracii în ei. Nu putea să treacă o femeie mai tânără sau o fată pe lângă ei că se și luau de ea. Acum, e altă treabă”, ne-a mărturisit unul dintre bârlădenii care locuiesc în zona respectivă.
Oamenii legii au făcut treaba pentru care sunt plătiți
Tot oamenii din zonă sunt și cei care ne-au oferit o explicație pentru această subită normalizare a situației. În ultima perioadă, Poliția Națională, Jandarmeria și Poliția Locală au început să-și facă cu adevărat datoria și s-au implicat de o manieră mai mult decât evidentă. Oamenii ne-au spus că zilnic, patrule mixte de oameni ai legii, au patrulat prin zonă, înăbușind în fașă orice tentativă de adunare în zonă a indivizilor dubioși care obișnuiau să acapareze zona. Mai ales începând de după-amiază și până târziu după miezul nopții, când încinși de aburii alcoolului și etnobotanicelor provocau scandaluri după scandaluri, spre disperarea oamenilor de bine ce locuiesc în zonă. Puțini erau cei care îndrăzneau să le mai spună câte ceva acestor indivizi, mai ales că se adunau în număr foarte mare și erau extrem de agresivi. O agresivitate exacerbată și de alcoolul și drogurile ingerate.
Dar, uite că, susțin oamenii, polițiștii și jandarmii au reușit, în cele din urmă, să aplice legea și să facă ordine în zonă. Situația este cât se poate de surprinzătoare pentru că până acum, timp de ani buni, nimeni nu a mișcat un deget pentru a schimba lucrurile în bine. A fost nevoie ca oamenii să se revolte și de campania de presă susținută de cotidianul Est News pentru ca autoritățile să înțeleagă că e timpul să-și facă datoria. Căci altfel nu ne explicăm cum de ani la rând zona a fost la cheremul bețivilor, drogaților și infractorilor, totul derulându-se în buricul târgului și sub privirile neînțeles de impasibile ale oamenilor legii. Arareori vedeai câte o patrulă de polițiști sau jandarmi trecând prin zonă. Iar când o făceau, se întâmpla de obicei ziua, ori dacă era seară treceau impasibili pe lângă găștile de indivizi dubioși care își făceau de cap prin zonă.
”Începând de joia trecută (26 mai, n.r.), cam așa, au patrulat prin zonă la polițiști de nu-mi venea să cred. Și ziua și seara, noaptea, când ți-era lumea mai dragă, hop și domnii de la poliție. Cum vedeau că dădeau semne să se adune câte doi – trei sau mai mulți tipi de ăștia mai dubioși, cum îi lua la întrebări. Le-au luat datele de identitate, i-au luat la întrebări, nu știu exact ce le spuneau, dar cert este că nu i-au mai lăsat să se adune ciotcă pe aici prin zonă. Am rămas și eu și vecinii mirați și vă dați seama că nu putem decât să ne bucurăm. Nu știu cum să vă zic, dar parcă mai respirăm și noi aer curat. Că prea ne-am săturat de toți golanii ăștia care se adunau aici la noi. Nu mai încăpeai de răul lor. Locuiesc aici de peste 25 de ani aici în zonă și vă spun niciodată până acum nu a fost așa liniște în zonă. Până în urmă cu câțiva ani au stat aici țiganii din ghetou și se știe foarte bine ce coșmar am putut trăi în vecinătatea lor. După ce i-au mutat, am zis și noi că am scăpat, că vom trăi și noi decent. Da de unde, că au continuat să apară tot felul de indivizi dubioși, consumatori de alcool și de etnobotanice. Seară de seară se adunai aici, își făceau repede câte o țigară din aia și după câteva fumuri unii din ei începeau să leșine, să cadă din picioare, de veneau ambulanțele și-i culegeau de pe jos, ori alții o luau razna și făceau ca toți dracii”, ne-a mai povestit un localnic.
Oamenii se tem că ”minunea” nu va dura mult!
Faptul că polițiștii și jandarmii și-au făcut prezența în zonă și au acționat cu fermitate, a dus imediat la o schimbare în bine. Încet, încet, nu a mai fost zărit prin zonă nici un picior de individ dubios. Iar cartierul arată a unul normal, locuit de oameni decenți și nu a zonă rău famată pe care mai degrabă preferi să o ocolești, darămite să mai și locuiești acolo.
Pe cât de mulțumiți sunt de acțiunea fermă a oamenilor legii, pe atât de neliniștiți sunt pentru că temerea lor cea mai mare este că, potrivit tradiției românești, o minune nu ține prea mult.
”Ne este teamă că au făcut puțină ordine acum, așa de gura lumii și pentru că ați tot scris dumneavoastră despre calvarul pe care îl trăiam zilnic. Dar tare ne e teamă că derbedeii ăștia or să se întoarcă iar. Că poliția a venit câteva zile, i-a fugărit, dar ce garanție avem că nu se vor întoarce? Noi sperăm ca polițiștii și jandarmii să aibă în vedere această zonă în permanență. Pentru că e păcat să lași un asemenea loc, din centrul Bârladului, la cheremul unor infractori. Avem copii, avem familii și nu vrem să mai trăim cu frica în sân, în casa noastră. Să vină jandarmii sau polițiști și să nu le mai permită niciodată să stea pe aici!”, susțin cu tărie bârlădenii ce locuiesc în zonă.
În altă ordine de idei, nu putem să ne întrebăm de ce oamenii legii nu au acționat de această manieră până acum. Este clar că reacția lor este o urmare a presiunilor venite din partea comunității locale și în urma campaniei ziarului nostru. Ca să nu mai vorbim de faptul că prefectul de Vaslui, Daniel Olteanu, a avut o reacție fermă și a chemat la ordin tot ceea ce înseamnă structură cu atribuții în acest domeniu. Prefectul Olteanu a recunoscut că a luat act cu îngrijorare despre situația existentă la Bârlad în urma articolelor din cotidianul Est News și le-a cerut tuturor instituțiilor abilitate să treacă la fapte concrete și nu acțiuni desenate frumos pe tone de hârtie.
Dar, normal ar fi fost ca toate instituțiile statului să-și facă treaba fără ca nimeni să le tragă de mânecă și să le arate cu degetul ce se întâmplă chiar sub nasul lor. A fost nevoie ca oamenii, ajunși la capătul răbdării, să amenințe că-și vor face singuri dreptate, a fost nevoie ca jurnaliștii de la Est News să creioneze periodic situația alarmantă din teren, pentru ca cineva să înțeleagă până la urmă că trebuie luate măsuri. Prefectul de Vaslui a declarat război pe față contra traficului și consumului de etnobotanice și are în vedere chiar să facă demersuri pentru înăsprirea legislației în cazul celor ce produc și comercializează acest tip de stupefiante. În întreg județul, dar mai ales în Bârlad, consumul și traficul de etnobotanice a cunoscut o recrudescență fără precedent. La nivelul Bârladului, fenomenul a luat o asemenea amploare încât sunt zone bine definite în oraș (de genul celei de la Casa ”Sturdza”), cunoscute drept fief al consumatorilor sau traficanților de etnobotanice. Nu mai vorbim de faptul că ambulanțierii și medicii de la Urgențe se confruntă săptămânal cu cazuri de tineri și adolescenți secerați de etnobotanice, culeși de pe străzile orașului cu mințile făcute vraiște de aceste ”prafuri”. Prin urmare, bârlădenilor nu le rămâne decât speranța că oamenii legii își vor face în cele din urmă datoria și vor stopa acest fenomen odată pentru totdeauna.
asta e un d……. mi-a stricat baiatul si nu numai pe el …. si altii de varsta lui.. cersesc cate un leu si aduna sa-si cumpere legale de alea si se ascund in scarile blocurilor de langa magazinul zamola si se drogheaza .. RUSINE
.. cam asta se intampla pe gardul muzeului …..
nu mai sterge-ti comentariile domnule administrator ……………..
… minunea nu va dura decat trei zile …………
s-au mutat provizoriu in zona stadion , acolo de unde si pleaca „marfa” spre distributie …… dar va veni caldura si vor reveni in zona casa sturdza , conform spuselor unui agent de politie aseara 31.05.2016 care facea patrula in zona
-” oamenilor li se pare ca atunci cand vad stranse mai multe persoane si fumeaza ca detin ” legale” ”
bv domnule politist asa e ? oare li se pare ? Oare li se pare cand cad pe jos si se zvarcolesc si scot spume la gura ?
Ne cerem scuze ca va deranjam sa va face-ti munca !!!!!!