altex
Sanatate

Tot mai mulți bârlădeni cedează psihic

Val de depresivi la Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Boala nu mai ține cont de vârstă sau anotimp. În week-endul trecut, medicii de la CPU au consultat șapte pacienți cu sindrom depresiv, din care cinci au încercat să-și pună capăt vieții înghițind pastile sau alte substanțe toxice, iar doi au vrut să-și îndulcească viața consumând etnobotanice.

Pe 27 mai, o femeie în vârstă de 40 de ani, din Banca, a venit la Urgențe într-o stare de depresie majoră după ce a înghițit voluntar medicamente în scop suicidar. Femeia a fost internată la Psihiatrie pentru evaluare de specialitate. În aceeași zi, la CPU a fost adus cu sindrom anxios un tânăr de 18 ani, din Fălciu, care tocmai se drogase cu etnobotanice și care a refuzat internarea. Pe 28 mai, a sosit la Urgențe un bărbat de 76 de ani, din Bârlad, care prezenta un episod depresiv sever, iar medicii i-au recomandat internarea la Psihiatrie. Tot pe 28 mai, o femeie a ajuns la spitalul bârlădean cu atac de panică, tot un simptom de depresie, medicii recomandându-i internarea pe care, însă, a refuzat-o.

Pe 29 mai, medicii de la CPU s-au confruntat cu alte trei cazuri speciale. O femeie de 31 de ani din Zorleni a fost adusă la spital după ce a fost surprinsă înghițind voluntar mai multe pastile antidepresive. I s-au făcut mai multe spălături gastrice și a fost externată. În aceeași zi, s-a prezentat la CPU un adolescent de 17 ani, din Bârlad, cu intoxicație acută prin consum de etnobotanice. Tânărul a mai avut astfel de antecedente dar niciodată nu a fost internat la Psihiatrie. De această dată, a ajuns la secția de Neuropsihiatrie infantilă. Tot duminică, 29 mai, o femeie a dorit să se sinucidă bând clor, deși a susținut că nu a făcut-o voluntar. Femeia de 31 de ani, din Bârlad, a fost stabilizată dar a refuzat să rămână internată.

„Numărul cazurilor de pacienți depresivi care apelează la spitalul bârlădean este în creștere. După cum se observă, numai în intervalul 27-29 mai, la CPU, au avut nevoie de ajutor medical șapte persoane din Bârlad și zonele limitrofe. Mediul social și familial generează tot mai frecvent astfel de afecțiuni psihice”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, reprezentantul Spitalului „Elena Beldiman” în relația cu mass-media. (Mihaela NICULESCU)

test

Related Articles

Back to top button