Fețele bisericești fac legea într-un obiectiv turistic reabilitat cu bani publici. Ce le este interzis enoriașilor care vizitează Parcul arheologic Curțile Domnești
Cu toate că finanțarea proiectului “Parcul arheologic Curtile Domnesti” din muncipiul Vaslui, care a implicat, printre altele, reabilitarea Bisericii “Sf. Ioan Botezătorul” și reconstituirea Curții Domnești din vremea voievodului lui Ștefan cel Mare, a fost făcută cu bani europeni, fețele bisericești care răspund de complexul turistic și-au făcut o lege proprie. Au interzis fotografiatul, dar și purtarea unor ”ținute indecente”. Desigur, fără a preciza ce înseamnă „indecent”.
Amintim că Parohia ”Sf. Ioan” nu a reușit să strângă banii necesari pentru cofinanțarea proiectului, fapt pentru care suma pentru finalizarea investiției a fost suportată de Consiliul Local Vaslui în anul 2013, de la bugetul local, la care contribuie marea masă a locuitorilor plătitori de taxe și impozite. Ideea CL era ca parcul arheologic să fie valorificat din punct de vedere turistic, însă se pare că parohia a uitat cine a plătit pentru reabilitarea complexului și și-a făcut un regulament propriu, care nu permite accesul femeilor ”indecent” îmbrăcate pe raza parcului. Problema este că, pe timp de vară, majoritatea articolelor de îmbrăcăminte purtate de femei pot fi incluse cu ușurință în categoria hainelor neconforme cu principiile creștine. Cu toate aceste, o bună parte din femeile care au contribuit la restaurarea parcului (prin taxele achitate Primăriei) sunt excluse din rândul vizitatorilor.
În privința interdicției de a realiza fotografii, poate că nu ar fi rău ca fețele bisericești să ia modelul consacrat deja în țările civilizate, unde turistii pot fotografia obiectivele turistice. Cu atât mai mult cu cât, în cazul de față vorbim de un parc arheologic reabilitat cu fonduri fonduri europene și cu bani de la bugetul local. (Bogdan RUSU)