Patru rugbyști bârlădeni au contribuit la clasarea pe locul patru a echipei România 7’s
România 7’s, cu bârlădenii Vlăduț Zaharia (Timișoara Saracens), Ionuț Balaban (CS Dinamo), Cristian Marian Chirică (CSM Baia Mare) și Robert Neagu (Steaua București) în lot, a terminat pe poziția a patra sezonul 2016 al Rugby Europe Sevens Men’s Trophy. Atât la Malmo, cât și la Praga, Alexandru Lupu s-a bazat în special pe jucători tineri, iar din etapa organizată în Cehia a absentat veteranul Ciprian Căplescu, accidentat. În aceste condiții bârlădeanul Vlăduț Zaharia (21) de ani a fost cel mai vârstnic component al echipei.
Dacă la Malmo, în prima etapă a Rugby Europe Sevens Men’s Trophy, echipa națională de rugby 7 a ocupat poziția a cincea, în cea secundă disputată la Praga băieții lui Alexandru Lupu s-au ales cu medaliile de bronz. Repartizată în Grupa B, România a debutat cu o victorie la Praga, 19-5 cu Letonia. Elevii lui Alexandru Lupu și-au continuat seria, cu un zdrobitor 55-0 aplicat Sloveniei. În ultimul meci din grupă, aceștia au cedat însă în fața Suediei, 28-10 și astfel au ajuns în sferturile de finală, de pe locul secund al grupei. Duminică, în cea de-a doua zi a competiției, România a început în forță, calificându-se în semifinale după o victorie categorică cu Danemarca, 42-0. Aici însă Stejarii au dat peste cea mai în formă echipă a Campionatului European, Irlanda, în fața căreia au pierdut cu 24-0. Cu două înfrângeri, una în fața Suediei și o alta în partida cu Irlanda, România a obținut medaliile de bronz, chiar împotrivă nordicilor, un 24-10, o revanșă cu patru eseuri marcate. România cedaseră în fața Suediei, un adversar incomod, de trei ori în partidele anterioare.
“Sunt mulțumit de ceea ce am reușit în acesta ediție, mai ales că au fost momente când pe teren se poate spune că a evoluat România U21, cu Cristi Chirica, Ionuț Balaban, Marius Simionaș, Valerian Berbece, Ionel Melinte, Costel Manolache și Vlăduț Zaharia. Pentru noi a fost o experință din care am avut multe de învățat și desigur în următorul sezon vom continuă lupta pentru promovarea în elita”, a declarat antrenorul Alexandru Lupu.
Românii, cu 16 puncte obținute au fost devansați în clasamentul etapei a doua de irlandezi (20) și ucrainieni (18). Au urmat Suedia (14). Israel (12), Danemarca (10), Cipru (8), Letonia (6), Cehia (4), Moldova (3), Monaco (2), Slovenia (1). Astfel, în clasamentul cumulat al punctelor obținute în cele două etape, România a ocupat poziția a patra, primul loc revenind Irlandei care din sezonul viitor va participa în eșalon de elită al continentului, Sevens Grand Prix Series. Pentru echipa noastră națională acesta este un început de drum în tentativa calificării la Jocurile Olimpice din 2020. (George PROCA)
CLASAMENT GENERAL 2016:
1. Irlanda-40p-Promovată în Sevens Grand Prix Series
2. Ucraina-34p
3. Suedia-32p
4. România-28p
5. Israel-22p
6. Moldova-17p
7. Cipru-16p
8. Danemarca-13p
9. Letonia-12p
10. Cehia-8p
11. Monaco-3p
12. Slovenia-3p