Sanatate

Trei medici bârlădeni au devenit… primari. Medici primari!

Primariatul este un examen dificil pe care dorește să-l treacă majoritatea medicilor specialiști. În ultimii ani, motivul pentru care medicii aleg să devină medici primari nu este neapărat legat de obținerea unui titlu cât mai ales de creșterea salarială, după cum ei înșiși au recunoscut

Ultimii medici specialiști bârlădeni care au reușit să obțină primariatul sunt: medicul cardiolog Cătălina Dediu, medicul internist Cătălin Mihăilă și chirurgul plastician Oleg Tacu.

Nu cred că cei mai mulți medici specialiști doresc să devină medici primari pentru titlu. Eu cred că o fac pentru bani. Eu, personal, de asta am ales să mă înscriu la un examen foarte greu, pentru care a trebuit să mă pregătesc foarte bine, bibliografia fiind foarte vastă iar timpul pentru a o parcurge destul de scurt. Examenul foarte dificil, fiind vorba de primariat, totuși, a cuprins o parte teoretică din medicina internă și specialitatea cardiologie, dar și una practică, de interpretare a unei electrocardiograme, a unei coronarografii și a unei ecografii cardio-pulmonare. Pentru a putea trece acest examen, trebuie să fii pus la punct cu toate noutățile din domeniu, atât din punct de vedere teoretic cât și practic, mă refer la interpretarea unor examinări paraclinice, investigații invazive și non-invazive”, ne-a declarat dr. Cătălina Dediu, medic primar cardiolog.

catalin mihaila
Catalin Mihaila

Veniturile salariale ale medicilor primari devin mai substanțiale, obținând o creștere de 20% la salariu. De asemenea câștigă mai mult și prin consultațiile în ambulatoriile policlinicilor particulare, punctul de consultație fiind mai mare în cazul medicilor primari decât a celor specialiști.

oleg tacu
Oleg Tacu

Cu toate acestea, sunt medici specialiști care nu se înscriu la primariat după cinci ani de vechime în spital, conform legii, și nici după zece. În cazul lor, motivația financiară este suficient de mare pentru că lucrează în secții importante, în care sporurile salariale ajung chiar și la 100%. Pe de altă parte, secții precum Radiologia și Laboratorul de analize din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” primesc un punctaj mai mare și fonduri mai generoase dacă au un medic primar în specializările menționate.

Salarizarea necorespunzătoare din România este cea care îi împinge pe medicii specialiști să învețe și să se pregătească pentru a trece examenul de primariat. Titlul îi interesează mai puțin, deși există un segment destul de nesemnificativ care ține la acest titlu, care este, până la urmă, o treaptă deloc de neglijat în pregătirea lor profesională.

La spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad, din cei 93 de medici angajați, 55 sunt primari. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Back to top button