Artista cu 70 de expoziții personale vine la Bârlad
Sfârșitul acesta de săptămână va prilejui iubitorilor de artă din Bârlad plăcerea de a participa la vernisarea unei expoziții semnate de artista plastică ieșeană Ofelia Huțul.
Sâmbătă, 30 iulie, de la ora 11.30, în organizarea Fundației Culturale „dr. Constantin Teodorescu”, publicul bârlădean este așteptat la Galeria de Artă „Nicolea Tonitza” pentru a viziona o expoziție de pictură interesantă prin conceptul care stă la baza acesteia. „Conjugări mitice” este titlul expoziției care va fi vernisată de muzeograful Laurențiu Chiriac și prezentată de Ana Sârbu președinta Fundației Culturale „dr. Constantin Teodorescu”.
Deși recunoaște că pictura sa este una gravă, artista dorește ca lucrările sale să aducă bucurie privitorilor.
„În general, pictura mea trebuie să bucure oamenii. Sunt lucrări pe care le fac pentru sufletul meu și o unele din cele expuse pe simeze transmit anumite mesaje. Sunt lucrări ce reprezintă personaje cu decupaje în suflet, pentru că (nu-i așa?) suntem purtători de măști. Eu am decupat în trunchiul trupurilor ferestre care să se întrezărească adevărata stare a personajului, a modelului. Am încercat să aduc originalitate realizând un gen de pictură care să mă reprezinte, să mă facă unică”, a declarat Ofelia Huțul.
Artista are o experiență de viață și artistică bogată, iar ceea ce îi oferă echilibru este liniștea și bucuria celor dragi. Nu este egoistă. Este important, spune ea, să urmezi un drum, dar nu îi poți exclude pe cei apropiați pentru a reuși neapărat.
„Avem opțiuni de făcut în viață, dar dacă cei din jur sunt bine, și eu sunt bine. Această credință a mea sper să o regăsească și publicul în operele panotate pe simezele Galeriei <<Tonitza>>, galerie susținută de un om minunat, Ana Sârbu, fără de care mulți artiști importanți nu ar fi fi fost cunoscuți. Este ideal ca artiștii să aibă ca și colaboratori asemenea oameni ca Ana Sârbu, pentru că poți să fii genial și să mori necunoscut”, a mai spus Otilia Huțul.
Aceasta a mărturisit că deseori arta care are la bază un substrat filozofic plictisește publicul amator. Din dorința de a bucura și această categorie, destul de prezentă la vernisaje, Ofelia Huțul a inclus în expoziția “Conjugări mitice” și lucrări care reprezintă case și peisaje, artista având și picturi cu valoare de document – case, locuri care au fost imortalizate și care au dispărut între timp.
Ofelia Huțul a avut 70 de expoziții personale în țară dar și în Franța, Ucraina, Statele Unite Ale Americii, Republica Moldova, peste 200 de participări la concursuri, anul acesta făcând parte din juriul primei ediții a Bienalei „Tonitza” de la Bârlad. Este membră a UAP Filiala Iași, a absolvit Facultatea de Arte Plastice a UNiversității „George Enescu” din Iași, secția Pictură de șevalet, și este doctor în estetică – filosofie. (Mihaela NICULESCU)