Mizeria închide barurile și magazinele! 17 magazine închise doar luna trecută
de Răzvan CĂLIN
Numai în luna iulie, inspectorii sanitar-veterinar din județ au dispus închiderea a 17 agenți economici care activează în domeniul alimentației publice.
Echipele de inspecție ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) continuă să descopere nereguli mari în rândul agenților economici care activează în domeniul alimentației publice. Deși periodic acționează în teren, totuși, de fiecare dată descoperă nereguli mari care atentează la sănătatea consumatorilor, pentru că, pur și simplu, unele firme nu înțeleg că trebuie să respecte cu strictețe norme elementare de igienă.
Așa se face că numai în luna iulie, inspectorii sanitar-veterinari au fost nevoiți să ia măsuri drastice în cazul mai multor agenți economici depistați că nu au respectat nici cele mai elementare norme în domeniu. Conform unui raport dat publicității de DSVSA Vaslui, în ultima lună au fost emise nu mai puțin de 17 ordonanțe pentru încetarea activității. Vorbim despre o măcelărie, cinci automate de lapte, două baruri, trei magazine alimentare, cinci stupine și o unitate de fabricare a vinului din struguri.
Acestora li s-au mai adăugat 12 avertismente și patru amenzi aplicate, în valoare totală de 3.800 de lei. Tot în urma controalelor efectuate s-au găsit necorespunzătoare pentru consumul uman și s-au retras de la comercializare următoarele produse: 431 kg carne, 558 kg de preparate din carne, 53 kg pește, 274 litri lapte, 696 kg produse lactate, 20,08 kg ouă consum și 4 kg conserve.
”Cele mai des întâlnite nereguli constatate în timpul acestor controale au fost legate de normele de igienă. Vorbim aici despre unități care nu aveau asigurată igienizarea corespunzătoare a spațiilor de producție și comercializare sau unde manipularea produselor alimentare se făcea fără respectarea cerințelor de igienă. De asemenea, au fost depistate echipamente sanitare de protecție incomplete, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor, lipsa monitorizării temperaturii în spațiile de depozitare, etichetare incompletă etc. Sunt agenți economici care nu înțeleg că trebuie să respecte un set foarte clar de reguli și norme, mai ales pe perioada aceasta în care temperaturile sunt foarte ridicate. Ei trebuie să evite, printre altele, expunerea la vânzare a produselor de origine animală în locuri și spații care nu asigură temperaturi adecvate. De asemenea, animalele nu pot fi sacrificate în alte locuri decât în abatoarele autorizate. Nu mai vorbim că animalele ce nu sunt însoțite de documente sanitare veterinare nu pot fi sacrificate. Sunt situații care pot atenta la sănătatea consumatorilor, iar noi suntem nevoiți să acționăm în consecință”, ne-a declarat dr. Gabriela Botoi, șefa Biroului Siguranța Alimentelor de Origine Animală din cadrul DSVSA Vaslui.
În perioada 1 – 31 iulie, DSVSA Vaslui a efectuat 512 controale în unitățile de procesare, depozitare și comercializare produse de origine animală , non-animală și mixte (abatoare, procesare carne, procesare pește, centre de ambalare ouă, magazine, pescării, măcelării, carmangerii, depozite, unități de vânzare cu amănuntul, unități de alimentație publică/colectivă, depozite semințe de consum, unități panificație, depozite legume fructe, etc). Principala misiune a inspectorilor a fost aceea de a elimina orice factor de risc care ar putea să pună în pericol sănătatea consumatorilor. În același timp s-a urmărit dacă agenții economici vizați respectă cerințele de calitate și salubritate, atât a produsului oferit pentru consumatorul final, cât și a procesului de obținere a alimentelor.
Recomandări pentru populație!
Nu în ultimul rând, DSVSA Vaslui readuce în atenția populației câteva măsuri de precauție pe care, la rândul lor, le pot lua pentru a evita orice neplăcere. Inspectorii sanitar – veterinari recomandă consumatorilor ca în această perioadă cu temperaturi ridicate să acorde o mai mare atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde le achiziționează.
”În sezonul cald crește riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției de toxiinfecții alimentare și, de aceea, este bine ca cetățenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sanitar veterinar pentru că oferă garanția unor produse controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură; odată cumpărate, produsele să fie ținute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei; alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat și menținute la temperaturile și pentru perioda menționată pe ambalaj; alimentele gătite nu se păstrează în recipiente fără capac; produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior; să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider”, ne-a mai spus dr. Gabriela Botoi.
Echipele DSVSA Vaslui vor continua să deruleze astfel de controale și în perioada următoare, astfel încât comercianții și agenții economici care activează în acest sector de activitate trebuie să știe că sunt nevoiți să asigure toate condițiile prevăzute de legislația în vigoare dacă nu vor să fie sancționați sau chiar să li se pună lacătul pe afacere.
În caz de nerespectare a legislației sanitare veterinare, cetățenii din județul Vaslui pot suna la sediul DSVSA Vaslui unde este organizat un serviciu de permanență la tel 0235.421.121, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro .