altex
National

Legea care va scăpa marile orașe de ruine

Guvernul vrea să cumpere clădirile istorice neutilizate și avariate de la proprietarii care nu le consolidează, urmând să le reabiliteze cu bani de la bugetul de stat, potrivit Strategiei Naționale a Locurii, pusă recent în dezbatere publică.

Propunerea vine la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a semnat un decret de promulgare a unei legi care modifică și completează celebra lege a fațadelor, aflată în vigoare din 2011, dar care până acum nu a produs efectele așteptate.

Potrivit noii legi a fațadelor, primăriile au obligația să întocmească liste cu proprietarii de clădiri ale căror fațade este necesar să fie reabilitate și să îi notifice în vederea realizării lucrărilor necesare. Abia anul trecut, Primăria Capitalei a inventariat un calup de clădiri, în număr de 1.132, și și-a propus să notifice circa 4.525 de proprietari. Este vorba, în principal, de centrul istoric al orașului, imobile amplasate pe Bd. Lascăr Catargiu, Calea Victoriei, Bd. Carol – Bd. Pache Protopopescu, Bd. Magheru – Bd. N. Bălceascu – Bd. I. C. Brătianu, Bd. Regina Elisabeta – Bd. M. Kogălniceanu. Conform legii, odată notificați, proprietarii au obligația să își renoveze proprietățile în maxim un an.

Printre modificările aduse actului normativ se precizează că primăriile pot asigura, la cererea proprietarilor, finanțarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanțe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani. Banii urmează să fie recuperați din fondul de reparații al asociației de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperați în acest mod, primăriile pot stabili o taxă pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor, din care să-și recupereze investiția în maxim zece ani. În cazul proprietarilor cu venituri mai mici sau egale cu salariul minim net pe țară, perioada în care se pot recupera banii se poate extinde peste zece ani.

Sursa: money.ro

test

Related Articles

Back to top button