altex
AdministratieSocial

Cinci comune din județul Vaslui se vor transforma în ”super-comune”, condițiile de viață apropiindu-se de cele de la oraș!

de Răzvan CĂLIN

Locuitorii a cinci comune din județul Vaslui au o șansă nesperată de a duce un trai decent într-un viitor apropiat. Legiuitorii au pe masa de lucrur un proiect de lege ce are la bază o regândire administrativ-teritorială. Practic, proiectul de lege va duce la apariția unor ”super – comune”, gândite în așa fel încât să ducă la o îmbunătățire reală a condițiilor de trai, începând de la infrastructură și terminând cu latura socio-culturală. Guvernul a realizat deja o listă cu toate comunele din fiecare județ al țării care urmează a se metamorfoza în așa numitele comune – poli regionali, numărul total al acestora find 183.

comuna-poganaLa nivelul județului Vaslui, cele care vor deveni ”super – comune” sunt în număr de cinci: Banca, Codăești, Fălciu, Puiești și Vetrișoaia. În momentul în care guvernanții au gândit această nouă clasă de unități administrativ-teritoriale au avut în vedere câțiva factori: rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră si feroviara, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole.

Însă, unul din criteriile esențiale este cel al distanței față de cel mai apropiat centru urban. Nu se mai impune să despicăm firul în patru atunci când vine vorba despre importanța acestui aspect, știut fiind faptul că distanța dintre un sat și un oraș (mai ales în România, dar mai ales în județul Vaslui) se traduce de multe ori chiar în salvarea sau pierderea de vieți omenești. Actuala infrastructură de transport, deplorabilă din toate punctele de vedere, face ca fiecare kilometru dintre un cătun și cel mai apropiat oraș să fie parcurs în viteza melcului. Și de aici, ca un veritabil lanț al slăbiciunilor, survin tot felul de probleme.

Inițiatorii au selectat îndeosebi comunele care sunt situate la o distanță de cel puțin 25 de kilometri de cea mai apropiată urbe și care au o populaie de minim 2.000 de locuitori. În cazul celor cinci comune vizate din județul nostru, criteriile sunt îndelinite cu brio de către toate. Chiar dacă la prima vedere Banca ar părea cu pică examenul la ”proba” distanței, căci între centrul de comună, satul Gara Banca și Bârlad sunt fix 18 kilometri. Însă, s-a ținut cont că restul de 11 sate componente – însumând 5.389 de locuitori – (1 Decembrie, Banca, Ghermănești, Miclești, Mitoc, Satu Nou, Sălcioara, Sârbi, Stoișești, Strîmtura – Mitoc și Țîfu, sunt la distanțe de de peste 25 de kilometri de Bârlad, cel mai apropiat oraș.

test

Drumuri moderne, apă, canalizare, spitale! Să auzi și să nu crezi!

În cazul comunei Puiești, situația este cât se poate de clară: cu 4.858 de locuitori, răspândiți în 13 sate (Puiești, Iezer, costel moraru puiestiGâlțești, Ruși, Fântânele, Călimănești, Fulgu, Lalești, Cristești, Cetățuia, Rotari, Bărtăluși Mocani, Bărtăluși Răzeși), comuna a trecut cu brio examenul. Cel mai apropiat sat de un oraș este chiar centrul de comună – Puiești – care e la o distanță de 30 de kilometri față de Bârlad.

”Iar despre celelalte sate nici nu mai vorbim, căci distanța crește și mai mult față de Bârlad, unele fiind și la 45 de kilometri depărtare. Dacă acest proiect de lege va fi aprobat și pus în aplicare, atunci cred că vom putea vorbi de o inițiativă bună. Ar putea aduce multe chestii benefice pentru comunitatea noastră și nu numai, căci ar fi un punct de sprijin chiar pentru întreaga regiune”, a declarat pentru Est News Costel Moraru, primarul de Puiești.

Într-adevăr, proiectul de lege, așa cum sună el acum, ar putea însemna echivala cu o veritabilă gură de aer pentru aceste comunități rurale atât de năpăstuite. Din capul locului, se vorbește despre faptul că dezvoltarea acestor localitati va fi sprijinită de Guvern, inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară și socio-culturală. Pe de altă parte, aceste ”super – comune” vor prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultura, comerț și servicii. Altfel spus, vor fi alocate fonduri, inclusiv de la Guvern, pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor, realizarea unei infrastructuri locale de servicii (apă, canalizare, gestionarea deșeurilor etc.), inclusiv înființarea unor sisteme medicale. Pe scurt, crearea unor condiții decente, normale, de trai pentru locuitorii acestor comune. Ca să nu mai vorbim că, automat, vor reprezenta și un real punct de sprijin pentru comunitățile rurale învecinate.

Primarul de Fălciu: ”Va fi un pas către o stare de normalitate!”

Inițiativa legislativă ar putea însemna cu adevărat șansa la un pas înainte, spre mai bine, pentru aceste comunități rurale. Totul depinde de parlamentari, care vor trebui să analizeze și să aprobe (sau nu) acest proiect de lege.

neculai-moraru-falciuNeculai Moraru, primarul comunei Fălciu, este convins că această reformă administrativ-teritorială ar fi o șansă nesperată de mai bine pentru comunitatea care o păstorește: ”Spre exemplu, satul Fălciu este situat la o distanță de 60 de kilometri față de Bârlad, tot 60 de km față de Huși și 25 față de Murgeni. Dar restul satelor din comună, sunt și mai departe. Păi, satul Copăceana e la vreo 35 de kilometri față de Murgeni. Mă gândesc numai la aspectul legat de asistența sanitară. În momentul de față, noi ne bazăm pe cele două ambulanțe care deservesc o zonă imensă: Berezeni, Blăgești, Mălușteni, Epureni, Șuletea și Fălciu. Vă dați seama că este extrem de complicată situația din acest punct de vedere. Ori, dacă am fi ajutați să punem la punct un sistem sanitar propriu, ar fi excelent. Spre exemplu, acum vrem să mărim capacitatea centrului medical de permanență. Adică să amenajăm măcar vreo două saloane pentru un fel de unitate de primiri urgențe ca să oferim un prim ajutor sanitar oamenilor. Norocul nostru este că avem trei medici de familie în zonă, dar din păcate nu avem condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea așa cum trebuie. Ei, dacă acest proiect de lege va fi aprobat de Parlament și va fi pus în aplicare, atunci va fi cu adevărat un pas către o stare de normalitate, către niște condiții de trai decente. Genul acesta de comunități rurale, cum este și a noastră, au fost vitregite din multe puncte de vedere de-a lungul timpului.

Comunele se vor putea unifica în baza unui referendum

S-a făcut o inventarie a localităților în care s-au produs scăderi accentuate de populație, precum și a celor care au în structura lor localități cu populație sub 100 de locuitori. Pentru aceste localități, guvernanții încurajează unificarea administrativă la inițiativa autorităților locale și ca urmare a vointei exprimate prin referendum local de către populație. Începand din data de 1 ianuarie 2026, aceste localități vor fi unificate cu altele învecinate, la inițiativa Guvernului prin lege. Pe lista Guvernului sunt aproape 170 de comune în care s-au produs scăderi de peste 30% ale populației (1991-2012) și circa 70 de orase care au pierdut peste 20% din locuitorii (1990-2012).

Este vorba despre localitățile din mediul rural care în ultimii au s-au depopulat în mod simțitor. Cu o populație mult îmbătrânită, cu cei mai mulți dintre tineri ”refugiați” în mediul urban sau peste hotare în speranța unui trai mai bun, astfel de comune ”muribunde” sunt cu duiumul și în județul nostru. Și cel mai trist este că în schimb au în structurile primăriilor o armată de funcționari (bine plătiți de la bugetul de stat) a căror utilitate cu greu o mai poți justifica. Așa că, o reformă administrativ – teritorială coerentă și bine ancorată în realitățile din teren se impune fără tăgadă. Rămâne de văzut cât de înțelepți vor fi ai noștri parlamentari și dacă vor da curs acestei inițiative legislative!

Related Articles

Back to top button