Invatamant

Plăcintă și-a găsit ”nașa”: vrea să scape de viceprimărița din Perieni, cea care nu dansează după cum i se cântă!

Răzvan CĂLIN

Scandalul concursurilor pentru directori de școli din județul Vaslui ia amploare. Gabrielei Plăcintă, șefa Inspectoratului Scolar de Învățământ (ISJ) i se aduc acuzații incredibile. O parte dintre acestea au fost prezentate în ediția noastră de ieri, iar articolul distribuit masiv pe rețelele de socializare a atras aprecierea a sute de cadre didactice care susțin, prin comentariile postate, că metodele generălesei nu le sunt deloc străine.

Dacă până acum membrii comisiilor de evaluare din concursuri evitau, de frica represaliilor ulterioare, să vorbească, de astă dată lucrurile sunt diferite. Profesorul Alina Chiper, viceprimar al comunei Perieni și membru (din partea instituției) în comisia de evaluare a concursului pentru ocuparea funcției de director al Școlii gimnaziale nr. 1 din comuna Perieni a avut curajul să rupă tăcerea.

Ea a declarat, pentru Est News, că și-a atras mânia și dizgrația șefilor din învățământul vasluian pentru că avut ”tupeul” să-i acorde o notă prea mică unicului candidat, actualul director Gabi Marian Gavrilescu.

Profesoara Chiper susține că are argumente forte pentru care nu i-a putut acorda mai mult de 3,25 de puncte (4,25 puncte cu indulgență), dar mai marii din învățământul vasluian, în frunte cu Gabriela Plăcintă, nici nu au vrut să audă de așa ceva. Nici mai mult, nici mai puțin, au cerut în mod expres ca profesoara Alina Chiper să fie exclusă din comisia de evaluare, ori să se retragă singură, pe motiv că este în conflict de interese. În ce fel, nu se știe, pentru că reprezentanții inspectoratului nu au explicat nici într-un fel ce anume stă la baza acestui ”conflict de interese”.

Singura ”nepotrivire” care le-ar putea trece prin cap celor care cunosc detalii din viața politică a județului este că Plăcintă e membru PSD, iar Alina Chiper e membru PMP. Dar este culoarea politică un criteriu în astfel de concursuri? Noi credeam că nu!

De câteva zile, între ISJ și Primăria Perieni are loc o încinsă corespondență. Într-o adresă semnată de Gabriela Plăcintă se precizează că ”doamna Chiper Alina a depunctat în mod abuziv candidatul, neacordând puncte pentru documentele prezentate, documente care întrunesc condițiile legale. În conformitate cu prevederile art. 14, alin. 4 din Metodologia privind organizare și desfășurarea concursului (…), constatând abuzuri referitoare la evaluarea candidatului respectiv, coordonatorul comisiei de concurs – profesorul Maria Ciulei – a dispus întreruperea evaluării, fiind evident că doamna Chiper Alina este în raporturi conflictuale cu candidatul. Prin urmare, vă rugăm să desemnați un alt reprezentant al autorității publice locale pentru a face parte din comisia de concurs”.

Practic, în cazul în care candidatul s-ar fi considerat nedreptățit, avea ocazia de a face contestație. Dar cei de la inspectorat n-au avut răbdare.

„Doamna Plăcintă, un articol într-o banală revistă de școală comunală se numește «lucrare științifică» în opinia dumneavoastră”?

Alina Chiper susține cu tărie că nota pe care i-a acordat-o profesorului Gavrilescu la proba de evaluare a CV-ului este cât se poate de justificată. Mai ales că acesta nu a avea la dosar toate documentele necesare care să justifice astfel o notă mai mare.

”Eu am avut argumente cât se poate de clare, pe care le-am prezentat atunci, pe loc, în ziua concursului, de față cu toți membrii comisiei. Spre exemplu, nu poți să susții că un articol publicat în revista Școlii Perieni reprezintă o lucrare științifică despre managementul în învățământ. De altfel, la capitolul lucrări în domeniul managementului sau în specialitatea dumnealui, nu avea documente care să justifice acordare unui punctaj mare sau chiar maxim. Eu știu foarte bine ce înseamnă așa ceva pentru sunt cadru didactic cu vechime în domeniu. Știu exact ce înseamnă să publici o lucrare, să fii tu autorul unei asemenea lucrări de specialitate. În aceste condiții, nu puteam să-i dau mai mult de 3,25 de puncte. Lucru cu care doamna președintă a comisiei nu a fost de acord și de aici a ieșit tot scandalul acesta. Cu indulgență, în urma reevaluării, i-am putut acorda 4,25, dar tot nu era mulțumită lumea. Mi-au spus clar că trebuie să-i dau minim nota șapte, la fel ca și ceilalți doi membri ai comisiei. Or, nu am fost de acord cu așa ceva pentru că nu este corect! Nu am nimic cu ninmeni, dar nici nu se poate face o evaluare, așa, cu ochii închiși”, ne-a declarat Alina Chiper.

”Este clar că se vrea menținerea actualului director în fruntea școlii, cu orice preț!”

Pe parcursul zilei de luni, 31 octombrie, schimbul de adrese între ISJ Valsui și Primăria Perieni a fost extrem de intens. Faxurile au curs și dintr-o parte și din alta

Viceprimarul de Perieni susține că totul are și un substrat politic și că profesorul Gavrilescu are ”spete” mari la nivelul conducerii ISJ. Actualul director al Școlii Perieni ar fi simpatizant PSD, partid din care face parte și Gabriela Plăcintă, se știe!

”Cei de la inspectorat spun că între mine și domnul Gavrilescu ar exista raporturi conflictuale. Le-am cerut să ne explice și să ne facă dovada acestor afirmații. Mai ales că în momentul în care am fost numită în comisie, nimeni nu a avut nimic de comentat. Este clar că se vrea menținerea actualului director în fruntea școlii, cu orice preț. Preferă să mă dea pe mine afară din comisie!”, le-a mai declarat jurnaliștilor de la Est News, Alina Chiper.

Concursul pentru ocuparea postului de director al Școlii Perieni a fost reprogramat de ISJ Vaslui pentru data de 2 noiembrie. Până atunci, conducerea instituției face presiuni la Primăria Perieni pentru a-i convinge să o schimbe din comisia de evaluare pe Alina Chiper. Cum edilii din Perieni nici nu vor să audă de așa ceva și au specificat clar că o vor menține pe Alina Chiper, este clar că războiul dintre cele două tabere este departe de a se încheia.

Oricum, este cel puțin ciudată stăruința cu care șefii de la ISJ Vaslui o tot țin pe a lor. S-a tot vorbit în ultimul timp că acest nou tip de concurs pentru ocuparea posturilor vacante de director din învățământul bârlădean ar elimina orice urmă de nepotism sau implicarea politicului. Cică, toți candidații vor fi evaluați corect, nimeni nu va mai avea ”spate”, așa că nu va prima decât pregătirea profesională și aptitudinile de rigoare.

Am încercat (din nou) să cerem lămuriri de la Gabriela Plăcintă, șefa ISJ Vaslui, dar nici de această dată nu ni s-a răspuns la telefon.

Related Articles

8 Comments

  1. Mai vedeti d-na redactor ca mai sunt in comisii asa zisi profesionisti, pusi sa distruga.
    D-l fost primar Bunea si D-l inspector Turcu care sub masca lor de binevoitori fac tot ce eposibil sa inlature pe cei ce nu sunt cu conducere ISJ.

    1. Bunea ,un oltean imputit care ,pentru a nu fi lasat pe tusa de PSD ,executa ca un robot toate ordinele primite de la Placinta si Solomon.

      1. Acest om (Bunea) a stat sub papucul partidului, ceea ce face si acum. Urat din partea lui. A fost in tagma profesorilor dar degeaba….Si-a batut joc de unii candidati care nu erau din partid, dar altadata l-au ajutat. Sa-i fie rusine! Va plati in aceasta lume nedreptatile pe care le-a facut cu buna stiinta. As fi vrut sa stiu daca Frumuz de la Sc 10 a avut toate documentele la cv de a luat 45 de puncte. Minciuni! Nu le-a avut, dar s-a trezit cu acest punctaj! Au trecut cu vederea sa se razbune pe Buzamat. Asa a dictat partidul(prin persoana lui Placinta). Pentru altii au fost corecti! Sa le fie rusine! Iar el a executat la fel ca si in alte cazuri. Rusine! Si-a batut joc de oamenii care l-au stimat pentru a slugari partidul!

  2. Doamna viceprimar este o traseista politic si vrea din nou sefia scolii, direct sau prin intermediar. In perioada in care a fost membra a PDL si colega cu primarul Iacob a fost director al scolii, ocazie cu care scandalurile s-au tinut lant. Si daca nu ma insel doamna este doar invatatoare nu profesor! De ce atatea minciuni in articol?

    1. Exista PROFESORI pentru Invatamantul Primar – adica Oameni care au facut 4-5 ani de Liceu Pedagogic sau 3 ani de Colegiu de Institutori si apoi inca cel putin 3 ani de Facultate (majoritatea psihologie) la care multi au adaugat inca 2 ani de masterat. Cu alte cuvinte intre 6 si 9 ani de studii in specialitate, cu MULT mai mult decat orice profesor.

      1. Serios? Sa inteleg ca profesorii au trecut de la gimnaziu direct pe bancile facultatilor…

      2. Pai la asa studii trebuiau sa fie profesori universitari nu amarati de invatatori in judetul Vaslui! Te rugam sa ne lasi cu gargara ta ieftina!

Back to top button