JustitieSocial

Zeci de psihologi din penitenciarele din Moldova, instruiți la Vaslui

Zeci de psihologi din toate penitenciarele din zona Moldovei au participat la un atelier de lucru organizat de unitatea de detenție din Vaslui, prezentarea vizând activități specifice din domeniul intervenției psihologice la persoanele private de libertate.

Penitenciarul Vaslui a fost gazda unui workshop cu tema ”Motivația actului infracțional. Psihodiagnostic și pronostic proiectiv”, atelier de lucru organizat în colaborare cu Asociația Szondi România și Colegiul Psihologilor, Filiala Bârlad, și la care au participat 45 de psihologi din unitățile de detenție din zona Moldovei, precum și specialiști din magistratură, învățământ, probațiune, apărare și securitate național. Evenimentul, o provocare în ceea ce privește formarea profesională continuă a specialiștilor din domeniul psihologiei, a presupus susținerea unui curs de formare profesională susținut de Florin Rovența, formator principal. Prezentarea a vizat activități specifice domeniului intervenției psihologice la persoanele private de libertate, fiind urmat de o dezbatere-analiză pe caz, care a generat un dialog nemijlocit între cei peste 45 participanți.

Au fost vizate cazuri clinic judiciare controversate prin care s–a urmărit familiarizarea, însușirea și utilizarea corectă a limbajului specific principalelor tehnici proiective și traducerea rezultatelor, concluziilor în terminologia de specialitate domeniului juridic. Totodată, cursul și-a propus să aprofundeze cunoașterea subiectului supus actului de evaluare clinică/expertiză psihologică în diverse ipostaze. Prin desfășurarea unor astfel de activități, avem convingerea că putem contribui la o comunitate mai sigură, iar infracționalitatea poate fi redusă semnificativ doar dacă oamenii, organizațiile și instituțiile colaborează pentru interesul general al societății”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Pe lângă psihologi, la atelierul de lucru au fost prezenți și reprezentanți de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Vaslui, Bacău, Vrancea și Neamț, Serviciul de Probațiune, Primăria Vaslui, Ministerul Apărării Naționale, Asociația ”Tera-psi” Murgeni, Spitalul de Psihiatrie Murgeni, Spitalul Județean Vaslui, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Galați, Spitalul de Urgență Bârlad, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Pufan“ Vaslui, Asociația “CONG SSPV Morinello” Huși, Centrul de Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui și Poliția Județeană Vaslui. (Ionuț PREDA)

.

Related Articles

Back to top button