JustitieSocial

IPJ Vaslui a demarat acțiunea „Foc de artificii”

Polițiștii vasluieni sunt implicați și în acest an în acțiunea națională „Foc de artificii”, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice.

Astfel, polițiștii Serviciului arme, explozivi și substanțe periculoase, cu sprijinul polițiștilor Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Vaslui vor desfășura mai multe acțiuni pe raza județului, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. În consecință, polițiștii vasluieni vor efectua acțiuni și controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Polițiștii reamintesc faptul că nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice decât în situațiile prevăzute de legea care reglementează regimul juridic al materiilor explozive. Este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 și F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului județean de poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, de către societățile autorizate în acest sens, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, conform prevederilor legale în vigoare comercializarea de articole pirotehnice se face numai de către persoane autorizate în acest sens și numai în locurile autorizate în condițiile legii. (George PROCA)

Related Articles

Back to top button