altex
AdministratieSocial

Casa Juvara din Bârlad se va transforma într-o clădire modernă

Imobilul bârlădean vechi, de secol XIX, din strada 1 Decembrie nr. 55, cunoscut drept Casa Juvara, va deveni, în curând, o clădire modernă care va fi un centru cultural sau chiar Casa Națională. Întrucât imobilul, care nu mai este de 15 ani pe lista monumentelor istorice, nu mai poate fi restaurat din cauza stării avansate de degradare, acesta va fi transformat într-o clădire nouă. Dependințele din jurul fostei clădiri de patrimoniu vor fi demolate, iar terenul din jur va fi amenajat corespunzător.

Consiliul Local Municipal Bârlad a votat, săptămâna trecută, preluarea imobilului din administrarea Episcopiei Hușilor în administrarea municipalității. Episcopia Hușilor nu a reușit în 13 ani să construiască, din fonduri proprii, un cămin de zi pentru copiii cu handicap, pe terenul din strada 1 Decembrie nr. 55, care fusese dat în folosință gratuită pe o perioadă de 50 de ani, în urma unei hotărâri a Consiliului Local Municipal din 2003. Așadar, după o perioadă în care imobilul și terenul din zona Podul Verde au rămas părăsite și nevalorificate, actualul Consiliu Local va trebui să se ocupe de ridicarea unei construcții noi cu destinație culturală.

Se va construi un imobil modern, păstrându-se totuși fațada. Am propus ca, la rectificarea de buget din luna decembrie, să fie alocată o sumă pentru efectuarea cadastrului și intabularea terenului. Deja, Primăria a început o acțiune de igienizare și curățare a zonei, care se va finaliza în scurt timp, după care se va repara și prelungi gardul împrejmuitor. Ideea de a se păstra fațada aparține Alexandrei Chiliman – Juvara, descendentă a fostului proprietar al casei, arhitectă specialistă în monumente istorice, care a și realizat un proiect în acest sens”, ne-a declarat Elena Monu, președinta Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Municipal Bârlad.

Casa Juvara a fost construită la mijlocul secolului XIX (cel mai probabil 1830 – 1880) de către Nicolae Philippide, unchiul academicianului Alexandru Philippide. Imobilul a fost cumpărat în 1882 de către Iorgu Juvara și soția sa Maria Docan, nepoată prin alianță a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Emil Juvara a rămas proprietarul imobilului după ce le-a plătit partea lor fraților academician Ernest Juvara, Nicu Juvara și Clemance Lupu Costache. Din cauza unei tragedii petrecute în familia lui Emil Juvara, acesta a vândut casa Regiei Monopolurilor Casei Regale a României, în 1936. În acel an, în imobil a funcționat o casă de copii, iar ulterior, de-a lungul anilor, casa a găzduit mai multe așezăminte sociale de învățământ și sănătate. În imobilul cochet, adevărată bijuterie arhitecturală, a locuit academicianul Nicolae Docan, membru al Academiei Române, nepot direct al lui Cuza, pictori celebri, personalități marcante din diferite domenii. Printre aceștia, s-a aflat și Ion Juvara, marele chirurg al României, care a decedat în 1996. Acesta a fost tatăl Alexandrei Chiliman – Juvara, arhitecta care propune municipalității un proiect de construire a unei clădiri moderne, care să păstreze, totuși, frumusețea arhitecturală a fațadei originale. (Mihaela NICULESCU)

test

Related Articles

Back to top button