Șase rugbyști bârlădeni au disputat finala Cupei Regelui
Finala din acest an a competiției de rugby Cupa Regelui le-a avut ca protagoniste pe Știința Baia Mare și Steaua București, formații la care evoluează nu mai puțin de șase bârlădeni. Câștig de cauză au avut Cristi Chirică, Alexandru Țiglă și Alexandru Bucur, care au câștigat trofeul cu formația Știința Baia Mare, scor 10 – 8. Ambele echipe au marcat un eseu și au reușit o lovitură de pedeapsă, iar diferența a făcut-o o transformare. Pe Stadionul „Arcul de Triumf” au mai evoluat, pentru Steaua București și bârlădenii Bogdan Doroftei, Ionuț Niacșu și Robert Neagu. După doi ani fără trofeu, maramureșenii au câștigat în premieră această competiție.
Știința Baia Mare a terminat în postură de lider prima parte a competiției Cupa Regelui, astfel că trupa lui Eugen Apjok a fost singura echipă calificată direct în semifinale, conform regulamentului de disputare. Zimbrii au învins Timișoara Saracens, dar au pierdut în Ghencea, pentru că apoi tot bănățenii să le faciliteze accesul în fruntea clasamentului prin succesul în fața militarilor. Practic, lupta din prima fază a fost strânsă și băimărenii au dovedit constanță fiind echipa care a adunat cele mai multe puncte bonus, în partidele cu principalele contracandidate defensiva lor cedând doar în două rânduri. În semifinale deși au întâlnit surpriza CSM Olimpia, zimbrii au confirmat victoria, încununată cu șapte eseuri, care vorbesc de la șine.
Parcursul Stelei a fost unul interesant, pentru că roș-albăstrii au început perfect cu patru victorii în tot atâtea partide disputate, inclusiv succesul în fața Științei Baia Mare, pentru ca apoi să vina înfrângerea de la Timișoara și surpriza din Ghencea când militarii au cedat în fața Politehnicii Iași fiind nevoiți să se mulțumească cu poziția a treia în clasamentul final. Lipsită de aportul lui Viorel Lucaci, Ionuț Dumitru, Florin Surugiu și Florin Vlaicu, convocați în echipa națională pentru Steaua au urmat alte două partide în care a avut nevoie de pragmatism, victoriile cu Universitatea Cluj și apoi eternii rivali, Dinamo având însă dincolo de rezultat, darul de a scoate la rampă și alți componenți ai lotului, cu o mențiune pentru tânărul Tudor Boldor, decisiv în disputa cu alb-roșii.
Ultima dată când zimbrii și militarii disputaseră o finală, se întâmpla în 2013, în cadrul Cupei României și atunci trofeul a revenit steliștilor tot după o partidă găzduită în propriul fief.
Steaua a intrat mai bine în joc sâmbătă, însă posesia și superioritatea teritorială a militarilor a fost contracarată de grămada băimărenilor care a dus la o primă lovitură de pedeapsă. Samoa Luke nu a găsit însă cadrul buturilor, distanța fiind de aproximativ 50 de metri, tot uvertura zimbrilor trimițând apoi un balon de urmărire pe care Adrian Apostol nu a reușit să-l intercepteze în apropierea terenului de țintă advers.
Cu trecerea timpului Știința Baia Mare a preluat inițiativa, însă defensiva roș-albaștrilor nu a putut fi depășită nici de intrările în forță ale lui Sione Fakaosilea, nici de rapiditatea lui Adrian Apostol, acesta din urmă blocat în extremis, toate aceste acțiuni ducând într-un final la prima încercare a partidei, autor Bidzina Shamkharadze, după efortul înaintării zimbrilor. Samoa Luke a transformat, iar Steaua a replicat imediat cu a incursiune a lui Sabin Strătilă pentru ca mai târziu după o margine la cinci metri de terenul de țintă al băimărenilor, Steaua să inițieze un mol care a l-a adus pe Eseria Vueti în situația de a marca eseu. Florin Vlaicu a ratat transformarea, balonul lovind bara și la pauză, Știința Baia Mare avea un avantaj de 7-5.
În partea secundă s-a jucat pe contre, fiecare dintre cele două echipe căutând să dea lovitura decisivă, militarii printr-o nouă incursiune a lui Sabin Strătilă, maramureșenii prin John Leiataua. Cel care avea să marcheze era însă Florin Vlaicu din lovitură de pedeapsă de la aproximativ 20 de metri lateral față de butul advers. Situația băimărenilor s-a îngreunat după ce Adrian Apostol a fost eliminat definitiv cu cartonaș roșu, iar dacă Steaua a insistat cu molul, respectiv pătrunderea lui Robert Dascălu urmată de tentativă de dropgol nereușită a lui Florin Vlaicu, Samoa Luke a readus-o în avantaj pe Știința Baia Mare pentru un final dramatic. Florin Vlaicu a avut de două ori șansa să încline balanța de partea Stelei, însă a ratat două lovituri de pedeapsă, de la 50, respectiv 35 de metri, iar Știința Baia Mare deși a terminat în 13 jucători partida, Mtya Dumani fiind trimis pe banca pedepselor , a reușit să-și mențină fragilul avantaj până la ultimul fluier al arbitrului.
Astfel Știința Baia Mare, după un sezon 2015 în care nu a cucerit niciun trofeu, iar în acest an a ratat finala Cupei României, își trece în cont primul succes în cadrul Cupei Regelui, un trofeu care vine să încununeze parcursul constant de care a dat dovadă în acesta competiție. Trofeul a fost înmânat câștigătorilor de către Alteța Sa Regală, Principale Radu care a și asistat la partidă.
Un an de vis pentru Cristian Chirică
Pentru bârlădeanul Cristian Marian Chirică anul 2016 a fost unul al consacrării. Acesta a devenit o certitudine pentru echipa sa de club, cu care tocmai a câștigat un prestigios turneu național. Flankerul de 1,91 și 95 de kg a fost nominalizat, în ciuda tinereții sale, de mai multe ori în echipa ideală a etapelor din Super Ligă, o dată fiind desemnat chiar și “omul meciului”. Prestațiile din Superliga CEC Bank și Cupa Regelui au făcut ca acesta să își câștige dreptul de a debuta la echipa Stejarilor, la doar 19 ani. A fost unul din cei cinci jucători care au disputat primele minute pentru România, în cadrul meciurilor test cu SUA, Canada și Uruguay. Dacă împotriva Canadei a jucat doar câteva minute, acesta a primit încă o șansă cu Uruguay, când a avut mai mult timp la dispoziție. Postul său nu este deloc ușor iar bârlădeanul a avut parte de concurență grea la Baia Mare, așa cum poate avea și de acum înainte la echipa națională. Cu toate acestea, răsplata poate fi pe măsură pentru că foarte mulți căpitani de echipă joacă pe acest post, care necesită foarte multă concentrare. Alexandru Țiglă a evoluat și el pentru Stejari în meciurile test disputate luna trecută. Bârlădeanul a intrat pentru prima oară în vederea tehnicienilor naționalei cu ocazia disputării în în luna iunie a acestui an a meciurilor de la World Rugby Nations Cup. . Le urăm mult succes și așteptăm ca evoluțiile lor pentru Stejari să aducă România cât mai sus în clasamentul mondial. Momentan se află pe locul 16 după ce a câștigat toate partidele test din această toamnă. (George PROCA)