altex
Invatamant

Tandem cultural între Liceul ”Mihai Eminescu” Bârlad și Liceul ”Hyperion” Durlești, Republica Moldova!

de Răzvan CĂLIN

Grație unui proiect derulat în comun, elevii Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” și Liceului Teoretic ”Hyperion” din Durlești, Republica Moldova, au avut ocazia de a face un schimb de informații despre cultura, civilizația și istoria neamului românesc de ambele maluri ale Prutului. Intitulat ”Tandem Cultural România&Republica Moldova”, proiectul a debutat în primăvara anului în curs și a fost finalizat recent, în urmă cu câteva zile.

”Cele două tabere, dacă putem spune așa, au avut ocazia astfel să facă un extrem de benefic schimb de informații legate de istorie, geografie, civilizație și cultură. În acest fel au fost generate comportamente prosociale responsabile, crescând, în același timp, motivația pentru învățare și atingerea succesului în viață. De asemenea, proiectul intenționează sa promoveze o cultură a cooperării, a participării și a dialogului intercultural și să dezvolte capacitatea școlilor de a elabora și implementa parteneriate instituționale”, ne-a declarat profesorul Veronica Huiban, directorul adjunct al liceului bârlădean.

În perioada 30 noiembrie – 1 Decembrie, o delegație formată din cinci profesori și 16 elevi de la Liceul ”Mihai Eminescu” Bârlad au participat la o ultimă vizită de lucru găzduită de liceul basarabean.

După o primire călduroasă am avut ocazia de a face o plimbare prin Chișinăul de seară, aflând date despre istoria orașului. Gazdele noastre ne-au asigurat și prezența unui ghid autorizat. Prima zi s-a încheiat cu o serată muzicală, tinerii de dincoace și de dincolo de Prut întrecându-se în joc, voie bună și perspicacitate. A doua zi, am participat la ore interactive de dirigenție, având ca temă «Valorile general-umane», am avut oportunitatea de a vizita Muzeul Național de Artă și am sărbătorit cu toții Ziua Națională a României, în cadrul unui spectacol cultural-artistic”, ne-a mai spus profesoara Veronica Huiban.

test

Prima reuniune de proiect s-a desfășurat în perioada 19-20 aprilie 2016, la Bârlad, sub forma unui seminar cu tema ”Rolul educației nonformale în dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare ale tinerilor”. Pe lângă atelierele de lucru ce au vizat dezvoltarea abilităților sociale, inițierea în dezbateri, familiarizarea cu schimbările climatice din România prin intermediul unei mese rotunde, oaspeții din Republica Moldova au avut ocazia să cunoască și obiectivele culturale ale municipiului Bârlad: Teatrul ”V. I. Popa”, Muzeul ”Vasile Pârvan, Planetariul, Pavilionul expozițional Marcel Guguianu.

Related Articles

Back to top button