altex
Social

Neștiutorii de carte au năvălit la școala… de șoferi!

Luna ianuarie a venit cu o surpriză imensă pentru instructorii auto din Bârlad. Numărul cursanților înscriși la școlile de șoferi a crescut cu peste 100% față de ultimii ani. Aspiranții la permisul de conducere au dat năvală la școlile de șoferi, după ce au auzit că se intenționează modificarea legislației, în sensul că va fi introdusă obligativitatea unor studii minime de 10 clase. Acest zvon le-ar fi dat multor candidați planurile peste cap, întrucât studiile lor sunt mult mai modeste.

Majoritatea celor care s-au înscris în luna ianuarie la școlile de șoferi sunt bărbați tineri, din Bârlad și comunele din jur, care au lucrat câteva luni în străinătate, s-au întors să obțină permisul de conducere, ca apoi să revină în țările respective unde să lucreze ca șoferi. Instructorii au observat că unii știu să silabisească, alții chiar să citească, deși unii au doar patru clase iar alții niciuna.

Nu e bine! Nu mi se pare corect ca un candidat care vine să dea un examen, chiar și pentru permisul auto să nu aibă minimum opt clase. Este, totuși, un examen care pe lângă partea practică are și una teoretică. Este ciudat să vezi la orele de legislație cum o parte dintre cursanți ia notițe iar cealaltă dar ascultă, pentru că nu știe să scrie. Dar asta e, noi ne conformăm prevederilor legislației în vigoare, care, deocamdată, stipulează că este permisă înscrierea tuturor persoanelor indiferent de nivelul de pregătire”, ne-a spus un  instructor auto bârlădean.

Persoanele care vor să urmeze școala de șoferi pot sta liniștite dacă nu au învățat prea mult sau chiar deloc. Legislația europeană în domeniu este în favoarea lor. În UE dreptul de a șofa trebuie respectat atât pentru persoanele cu pregătire cât și pentru cele analfabete. Înainte de 1989, legislația obliga cursanții să aibă minimum opt clase absolvite. Până în 2004 s-a menținut această prevedere, iar din 2004 până în 2010 legislația a devenit mai permisivă. Cursanții erau obligați să aibă minimum patru clase. Din 2010, însă, legislația nu mai prevede nimic referitor la nivelul studiilor, prin urmare, cei care se înscriu nu trebuie să depună la dosar nici un act care să ateste nivelul lor de pregătire. (Mihaela NICULESCU)

test

Related Articles

Back to top button