Social

Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui găzduiește astăzi lansarea concursului „Mesajul meu antidrog”

Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui invită elevii și profesorii (de gimnaziu și liceu) să participe astăzi la lansarea ediției a XIV–a concursului „Mesajul meu antidrog”, care va avea loc de la ora 12.00, la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Agenția Națională Antidrog (ANA) a demarat ediția a XIV–a a concursului „Mesajul meu antidrog”, având ca temă „Colorează-ți viața altfel…fără droguri!”. Acesta se desfășoară prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog teritoriale. Ediția a XIV–a a concursului se derulează în intervalul februarie – iulie 2017, în cadrul instituțiilor din învățământul preuniversitar (gimnaziu și liceu) din toate județele țării și din București.

“Sunt așteptați să participe și presa locală, societatea civilă și membri ai comunității locale care vor să se implice în activități cu tematică antidrog. Ca în fiecare an, CPECA Vaslui va posta regulamentul de participare al concursului Mesajul meu antidrog” ediția a XIV–a pe site-ul ISJ Vaslui, de unde poate fi descărcată și fișa de înscriere la una din cele 5 secțiuni ale concursului”, a declarat pentru Est News Valerica Cobzaru, coordonator CEPCA Vaslui.

„Mesajul meu antidrog” este unul dintre proiectele de succes de prevenire a consumului de droguri în rândul populației școlare din învățământul gimnazial și liceal și se desfășoară anual, încă de la înființarea ANA. Având ca obiectiv specific dezvoltarea unor atitudini și practici la nivelul întregii populații aflate într-o formă de învățământ, prin intermediul programelor școlare și de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viață sănătos, fără tutun, alcool și droguri, proiectul reprezintă un concurs național în cadrul căruia elevii își exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile și atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri. Parteneri în acest proiect, alături de ANA, sunt Ministerul Educației Naționale, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului București, direcțiile județene de tineret și sport, organizații neguvernamentale și autorități locale.

Secțiunile ediției a XIV-a sunt: eseu literar, arte vizuale (grafică, desen și fotografie), film scurt metraj, spot, sport (la nivel județean), iar criteriile de evaluare a lucrărilor urmăresc încadrarea în cerințe (tematică și dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului și a subiectului ales, acuratețea stilului, claritatea limbajului.

Beneficiarii direcți estimați ai concursului sunt 50.000 de tineri din învățământul preuniversitar (gimnaziu și liceu). Din fiecare județ /sector vor fi selecționate 10 școli (atât din mediul urban, cât și rural) cu învățământ gimnazial și 5 licee (atât din mediul urban, cât și rural) ce totalizează aproximativ 3.500 de elevi. Beneficiarii indirecți sunt cadrele didactice, familia, prietenii și societatea în general.

În anul 2016, ANA a întreprins o serie de măsuri menite să stimuleze participarea elevilor din învățământul preuniversitar la activitățile proiectului. Astfel, ca și principale rezultate ale ediției precedente a concursului „Mesajul meu antidrog”, amintim 44 de județe și sectoare ale Municipiului București participante, 276 de lucrări evaluate la etapa națională, 2520 de elevi finaliști la etapa națională, 28 de lucrări câștigătoare, 28 de elevi premiați național, 40 de diplome acordate, 28 de tablete achiziționate, pentru premierea câștigătorilor celor 5 secțiuni ale ediției a XIII-a a concursului. (G.P)

Related Articles

Back to top button