altex
Sanatate

Activități de informare și educare a populației generale, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Direcția de Sănătate Publică Vaslui, prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății, va desfășura activități de informare și educare a populației generale în colaborare cu primăriile din județ, Protecția Mediului, Apele Române și Aquavas S.A, în perioada 22 – 28 martie 2017.

Dacă în privința dezvoltării infrastructurii de sanitație și epurare în marile orașe și regiuni rolul major revine statului român, comunitățile mici trebuie să își asume responsabilități proprii de dezvoltare care vizează direct sănătatea populației, prin eforturi proprii și mecanisme de finanțare europeană.

Promotorii sănătății dețin un rol important în conștientizarea populației în privința economisirii apei prin eliminarea oricărei risipe și adoptarea unor soluții inedite pentru mediul nostru socio-cultural: separarea apelor negre (conținând materii fecale) de cele gri (ape menajere), cele din urmă, după semi-epurare, prezentând un potențial ridicat de refolosire în agricultura ecologică și acvacultură.

„La nivelul județului, stațiile de epurare din Vaslui, Bârlad și Huși sunt supuse unor lucrări de extindere, reabilitare și construcție potrivit normelor igienico – sanitare și a perimetrelor de protecție sanitară”, a declarat pentru Mihaela Vlada, director executiv DSP Vaslui.

În fiecare an UN-Water – agenția ONU specializată în problematica apei – colaborează cu agenții partenere pentru a semnala un aspect critic al gestionării globale a acestei resurse vitale în cadrul Zilei Mondiale a Apei (WWD) pe 22 martie.

test

În anul 2017 Ziua Mondială a Apei se desfășoară sub sloganul „Apă mai multă și mai curată prin progrese în sanitație și epurare!”, temă de importanță covârșitoare pentru sănătatea populației și a mediului de viață, dar și pentru agricultura ecologică.

Circa 1,8 miliarde de oameni folosesc apă potabilă dintr-o sursă infestată cu materii fecale. Sanitația deficitară contribuie la malnutriție prin infestarea perimetrelor agricole cu ejecții umane și este responsabilă anual de circa 280 000 de decese diareice. (G.P)

Related Articles

Back to top button