Cerc pedagogic inedit – Profesorii de matematică din Bârlad și din comune, în vizită la Chișinău
Pe 30 martie, 24 de profesori de matematică din Bârlad și comunele limitrofe au fost la Chișinău, unde s-au întâlnit cu profesori și elevi ai Liceului Teoretic „Spiru Haret”. Întâlnirea de la Chișinău a avut loc în cadrul cercului metodic al profesorilor de matematică de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, tema propusă pentru acest semestru de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui și Casa Corpului Didactic Vaslui a fost „Optimizarea relației profesor-elev în demersul didactic”. Profesorii bârlădeni au asistat la doua lecții deschise susținute de profesori și elevi moldoveni.
„Experiența didactică dobândită în urma participării la schimbul de experiență de la Chișinău a fost inedită și îmbogățită prin discuțiile care au urmat lecțiilor deschise despre promovarea inovației și creativității în demersul didactic, despre evidențierea și creșterea performanțelor școlare ale elevilor și nu în ultimul rând despre prestația didactică de calitate. La activitățile de cerc pedagogic, cadrele didactice au prilejul să-și valorifice propria experiență într-un schimb real de idei și practici didactice, să propună noi modele teoretice și practice în scopul obținerii unor performanțe observabile și măsurabile în activitățile cu elevii.”, a declarat Veronica Huiban, profesor de matematică și director adjunct al Liceului Teoretic Mihai Eminescu.
După cele două lecții deschise susținute de elevi de la Liceul „Spiru Haret” din Chișinău, profesorii bârlădeni au prezentat colegilor lor de peste Prut un istoric al Bacalaureatului în România cât și informații privind desfășurarea Bacalaureatului în momentul actual, dar și modele de subiecte pentru acest examen al maturității.
Grupul de profesori de matematică din Bârlad și zona arondată a fost însoțit de Doru Remus Bălan, inspector de specialitate la ISJ Vaslui. Prin parteneriatul încheiat între Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad și Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău s-a deschis o cale de realizare a unor activități comune, precum derularea unor evenimente culturale, desfășurarea unor ateliere de lucru, organizarea unor seminarii și comunicări științifice pentru profesori, dar și vizite reciproce de informare, cooperare și dezvoltare pentru elevi.
În următoarele luni, liceul bârlădean va fi cel care va găzdui reprezentanții Liceului „Spiru Haret” din Chișinău, care vor putea beneficia de un schimb de experiență la fel de interesant ca cel de la Chișinău. (Mihaela NICULESCU)