Dezamăgire, la Târgul de Paști de la Bârlad
A patra ediție a Târgului de Paști de la Bârlad, organizată de Primărie, nu s-a remarcat prin nimic anul acesta față de edițiile anterioare. Gradul tot mai ridicat de sărăcie în care trăiește majoritatea bârlădenilor i-a alungat în nici două zile pe unii comercianți veniți cu marfă la târg. La nici două zile, platoul din fața hotelului s-a golit de comercianți după ce producătorii de haine din piele și blană au hotărât să plece din cauza vânzărilor inexistente.
Ceilalți comercianți au fost mutați pe esplanada din fața Halei Centrale, unde mai erau câteva locuri pe care le lăsaseră goale alți comercianți care au renunțat la târg. În aceste condiții, în fata hotelului a rămas doar rulota în care se vinde kurtos, iar în zona pieței, vreo zece tarabe în care se vând preparate din carne, dulciuri de casă, obiecte de artă populară și alte obiecte de artizanat specifice Paștelui.
Cu tot efortul pe care l-a făcut Primăria Bârlad, târgul de anul acesta a fost mai mult o ocazie de pelerinaj decât de cumpărare. Comercianții veniți din mai multe zone ale țării au constatat că bârlădenii sunt din ce în ce mai săraci, iar în cazul în care cumpără, cumpără ce este mai ieftin.
„Am venit cu produse din carne, dar în primele patru zile nu s-a vândut mai nimic, abia de astăzi am făcut încasări ceva mai mari. Oamenii vin, se uită, le place marfa, dar cei mai mulți spun că este prea scumpă pentru buzunarul lor. Sperăm ca până vineri să avem încasări ceva mai bune”, ne-a declarat unul dintre comercianții veniți la Bârlad cu produse tradiționale.
Același lucru a declarat și o producătoare de dulciuri de casă, care a mărturisit că bârlădenii stau destul de prost cu banii, de vreme ce au ajuns să cumpere bomboanele la bucată.
Târgul de Paște cât și Târgul Mărțișorului trebuie regândite de către inițiatori, astfel încât ele să fie atractive, dând posibilitatea și producătorilor din județ cât și a meșterilor din zonă să participe la aceste evenimente. Din păcate, lipsa banilor din buzunarele bârlădenilor îi va determina pe tot mai mulți producători din afara Moldovei și chiar din județ să nu mai vină la târg, atâta vreme cât nu reușesc să-și amortizeze nici măcar o parte dintre cheltuieli. (Mihaela NICULESCU)