Spitalul Beldiman a funcționat aproape în parametri normali pe parcursul avariei din oraș
Episodul de vreme severă de iarnă petrecut joi și vineri în Bârlad a afectat într-o oarecare măsură și activitatea Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”. Cea mai mare problemă înregistrată în această unitate medicală a fost cea legată de imposibilitatea comunicării în interiorul spitalului și mai ales cu exteriorul.
Întrucât toate rețelele de telefonie mobilă au căzut nici serviciul de urgență nu a putut fi apelat la 112, iar pacienții din exterior care ar fi avut nevoie de servicii medicale nu au putut ajunge la spital. Numărul persoanelor care au apelat totuși la Compartimentul de Primire a Urgențelor, fie că au venit din rural cu mașina sau de la domiciliul lor din Bârlad a fost unul destul de redus și nu s-au înregistrat decât urgențe minore.
În ceea ce privește alimentarea cu apă și energie electrică nu au fost probleme prea mari: „Toate sălile de operație ale spitalului nostru sunt dotate cu generatoare, la fel ca tot pavilionul central al spitalului. Este adevărat că din cauza lipsei curentului electric în oraș nu am putut să ne aprovizionăm cu motorină așa că am mers tocmai la Tecuci pentru a o procura astfel încât activitatea generatorului să fie permanentă. Dacă nu s-ar fi rezolvat problema cu rețeaua electrică am fi reușit să obținem motorină de la trei societăți care au dorit să ne vină în ajutor, după ce am sesizat aspectul primarului orașului. S-a operat în condiții normale. Spitalul Beldiman, mă refer la pavilionul central, beneficiază de o sursă proprie de apă, un bazin care a avut o cantitate necesară de apă și hidrofor. Singura problemă s-a înregistrat la pavilionul TBC, care este racordat la rețeaua publică de alimentare cu apă a orașului. Acolo încă se mai folosește apa adusă în recipiente de la pompele din oraș”, a declarat Cristina Sârbu, directorul de îngrijire al spitalului bârlădean.
Laboratorul de analize medicale nu a funcționat câteva ore vineri dimineață, în schimb toate persoanele care au apelat la Compartimentul de Urgențe au beneficiat de acest serviciu întrucât CPU este dotat cu aparatură care recoltează și procesează analizele instant. (Mihaela NICULESCU)