SocialSport

Nicolae Rainea, cel mai mare arbitru român, omagiat la Bârlad

Sâmbătă a avut loc la Bârlad vernisajul expoziției „Cel mai mare arbitru român. In memoriam Nicolae Rainea”, organizat de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul “Vasile Pârvan”. Invitații de onoare ai acestui eveniment au fost Grigore Ilisei – scriitor, publicist, om de radio și televiziune, Adrian Porumboiu – fotbalist, arbitru și om de afaceri și Florian Pricop – fost președinte al Clubului de Rugby din Bârlad. Aceștia au amintit pe rând momentele plăcute trăite alături de Nicolae Rainea. A fost prezent de asemenea și unul din frații fostului mare arbitru internațional. Expoziția va putea fi vizitată la sediul Muzeului din strada Republicii (fosta Bancã Agricolã) până pe data de 26 mai 2017.

Expoziția legată de personalitatea celui mai mare arbitru al fotbalului – Nicolae Rainea (n. 19 noiembrie 1933, Brăila – d. 1 aprilie 2015, Galați), se adresează tuturor categoriilor de public și își propune prin intermediul exponatelor existente în patrimoniul muzeului bârlădean (fotografii, documente, insigne, cupe, fanioane etc.) să puncteze câteva momente importante din cariera acestei personalități.

“Pentru mine a fost mai mult decât un mentor, a fost un părinte spiritual, un om la care am ținut foarte mult. Ceea ce am făcut în arbitraj îi datorez într-o proporție covârșitoare lui Nicolae Rainea pentru că, practic, m-a luat sub aripa lui protectoare. A fost și rămâne cea mai mare personalitate a arbitrajului românesc, de departe și european, mondial. Puțini arbitri se pot lăuda să aibă în panoplia lor ceea ce a reușit Rainea să obțină. Când m-am apucat de arbitraj toți aveam o țintă, să ajungem ca Rainea, dar nu am reușit. A fost ca un luceafăr care pot spune că strălucește în continuare și a rămas în memoria tuturor nu numai ca unul din cei mai buni arbitri, dar și ca un om de mare valoare. Ne leagă foarte multe amintiri și toate au tâlcul lor. Era plin de umor, cu o inteligență nativă, cu totul aparte și a lăsat lucruri serioase în urmă. Ajunsese să fie un titan. Aprecierile la adresa sa erau de prisos. Ceea ce făcuse și ce făcea era de notorietate internațională. A fost și va rămâne unul dintre cei mai de prețuit oameni pe care i-am întâlnit. L-am tratat mereu cu respectul cuvenită, cu dragoste și dacă apăreau mici contradicții se risipeau imediat printr-o glumă bună și o înțelegere sufletească reciprocă, fără nici o urmă de rezervă”, a spus Adrian Porumboiu.

Pentru Nicolae Rainea, cei patru ani petrecuți la Bârlad, în perioada 1952 – 1956, la “Constructorul”, au însemnat încheierea activității ca jucător de fotbal și începutul carierei de arbitru. Palmaresul marelui arbitru cuprinde 115 meciuri internaționale, peste 1.000 de meciuri în campionatul intern, trei participări la turneele finale ale Campionatului Mondial (RFG – 1974; Argentina – 1978; Spania – 1982) și trei finale ale cupelor europene. Apogeul carierei lui Nicolae Rainea s-a înregistrat în anii ’70 – ’80, când era catalogat drept unul dintre cei mai valoroși centrali din Europa și chiar din lume. Printre cele mai importante meciuri pe care le-a arbitrat s-au numărat finala Campionatului European din 1980, dintre RFG și Belgia, scor 2-1, disputată la Roma și finala Cupei Campionilor Europeni din 1983, dintre Hamburg și Juventus, scor 1-0, desfășurată la Atena. După ce s-a retras din arbitraj, în anul 1984, a fost observator și președinte al Asociației Județene de Fotbal din Galați. (G.P)

Related Articles

Back to top button