Tichetele de masă devin un lux pentru Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad
Acordarea tichetelor de masă angajaților Spitalului „Elena Beldiman” este pe cale să devină o problemă unică în județ. După ce luna trecută s-a reușit cu greu identificarea unei surse de finanțare pentru acordarea tichetelor pentru februarie, luna aceasta, nici până acum salariații nu și-au primit tichetele aferente lunii martie. Ce se va întâmpla pe viitor este greu de presupus, de vreme ce spitalul nu mai poate face față acestor cheltuieli, din cauza bugetului foarte mic.
Zilele trecute conducerea spitalului a trimis sindicatului Sanitas Vaslui o adresă prin care îi propune să accepte două modalități de acordare a tichetelor: fie acordarea a 10 tichete pe lună în valoare de 12 lei, fie primirea a 20 de tichete pe lună în valoare de 9,57 lei.
„Este adevărat ca am făcut cunoscută sindicatului Sanitas Vaslui situația financiară prin care trece spitalul și am propus alegerea unei variante din cele două gândite de noi, pentru ca angajații să își primească tichetele de masă. Spitalul nostru se află într-o situație deficitară, acumulând datorii peste limita de plată. Furnizorii de bunuri și servicii au înaintat somații de plată, iar pentru evitarea executării silite am fost nevoiți să încheiem eșalonări la plată, ceea ce duce la imposibilitatea acordării tichetelor de masă ca până acum. Luând în considerare faptul că sursa de finanțare este asigurată numai de CJAS Vaslui, prin contractul de prestări servicii, fără sprijin din partea comunității locale, am propus ca tichetele de masă aferente lunii martie să fie acordate până pe 15 mai, iar după această dată să acordăm 10 tichete a câte 12 lei pe lună sau câte 20 de tichete în valoare de 9,57 lei pe lună fiecărui angajat”, ne-a declarat Angela Chirilă, managerul Spitalului Elena Beldiman.
Luni, la raportul de gardă al asistentelor șefe, a fost prezentă și Daniela Clătinici, președinta sindicatului Sanitas Vaslui, care a făcut cunoscute cele doua variante propuse de conducerea spitalului pentru acordarea tichetelor de masă. Evident, membrii Sanitas au fost împotriva acestei găselnițe a comitetului director al spitalului. Ieri, sindicatul a transmis conducerii de la „Beldiman” o adresă în care aduce la cunoștința ca cele doua variante propuse sindicatului Sanitas încălca grav anumite prevederi din Codul Muncii.
„Nu putem negocia o diminuare de salariu. Este un drept câștigat și vom uza de toate pârghiile legale care ne stau la îndemână și dacă va fi nevoie vom acționa și în instanță spitalul. Articolul 38 din Codul Muncii precizează că salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege și orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile salariale recunoscute de lege sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate. De asemenea, articolul 161 din Codul Muncii precizează că salariile (tichetele fac parte din drepturile salariale) se plătesc de unitate înaintea oricăror obligații bănești”, ne-a declarat Daniela Clătinici.
De-a lungul anilor, sindicatele au purtat discuții cu reprezentanții Guvernului și Ministerul Sănătății. Întotdeauna cei de la minister au găsit o modalitate de a se eschiva. În anul 2014, la spitalul din Bârlad angajații nu au primit tichete de masă timp de 11 luni, dar și în 2015 au existat disfuncții în acordarea acestor bonuri de masă. Atunci, Ministerul Sănătății a trimis o adresă Spitalului „Beldiman” în care se preciza că unitatea sanitară acordă tichetele de masă în limita bugetului existent.
Conducerea spitalului se pare că interpretează eronat legea, declarând că un angajat poate primi maximum 20 de tichete și că acordarea a 10 tichete ar fi un lucru legal. În schimb, președinta Sanitas Vaslui spune că fiecare angajat primește maximum 20 de tichete raportat la numărul de zile lucrate. Dacă un angajat lucrează 21 sau 22 de zile pe luna, poate primi 20, dar în nici un caz nu poate primi mai puțin de 20 tichete dacă a lucrat cel puțin 20 de zile pe lună. (Mihaela NICULESCU)