AdministratieSanatate

Dionisie Lefter – managerul Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad. De dragul cui au îngropat Boroș și Lefter securea războiului?

Mișcare surprinzătoare pe scena politico-administrativă a Bârladului, unde primarul Dumitru Boroș i-a deschis larg ușa unuia dintre cei mai aprigi rivali politici. Surse bine informate susțin că de luni Dionisie Lefter va prelua conducerea Spitalului de urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, în calitate de manager, după ce a mai deținut această funcție în perioada 2007 – 2009 și a revenit în 2010 pentru câteva luni.

Luni, 8 mai, Angela Chirilă va preda actele necesare după un mandat destul de controversat, care s-a încheiat cu un calificativ nesatisfăcător, în urma evaluării activității ei manageriale. În ciuda controverselor care au planat în jurul său, au fost și cadre medicale care i-au apreciat competența, cu atât mai mult cu cât aceasta s-a aflat în fruntea spitalului bârlădean într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar pentru întreaga țară, nu doar pentru Bârlad.

În ultima perioadă, au fost vehiculate diverse nume în legătură cu postul de manager al spitalului. Cel al lui Lefter nu a făcut excepție, însă puțini au crezut că Boroș va accepta să colaboreze cu el, date fiind conflictele – tacite, ce-i drept –  în care s-au aflat cei doi. Cel mai recent a avut loc în preajma alegerilor locale de anul trecut, când ambii își doreau să candideze la funcția de primar al orașului din partea PNL: Boroș susținut de aripa ex-PDL, în frunte cu Dan Marian și Corneliu Pleșu, iar Lefter sprijinit de liberalii cu tradiție din Bârlad.

Boroș a ajuns, se pare, la concluzia, că fără a se înconjura de specialiști nu va reuși să facă nimic la Bârlad. Or, numele lui Lefter poate fi considerat drept o garanție a competenței în ceea ce privește managementul în sănătate. Nu doar pentru că în mandatul său de la conducerea spitalului bârlădean a fost un succes, în limitele permise de criza financiară și de presiunile politice, dar și pentru rolul pe care l-a avut în implementarea conceptului de management al calității în România. Concept pe care, ulterior, l-a adoptat și impus Ministerul Sănătății, fiecare spital având în acest moment un compartiment distinct de management al calității.

Vom reveni cu amănunte. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Back to top button