altex
Sanatate

Conducerea Ambulanței Vaslui crede că numărul echipajelor ar trebui să fie cu peste 50% mai mare

Numărul echipajelor ar trebui să fie cu peste 50% mai mare la nivelul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, susțin reprezentanții instituției, însă acest lucru nu poate fi realizat din cauza parcului învechit. De aceea, conducerea Ambulanței face apel la populație să nu mai abuzeze de numărul de urgență 112 și să sune la acest număr doar atunci când este cu adevărat nevoie.

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui se confruntă din nou cu problema asigurării unui număr suficient de autosanitare cu care să meargă la urgențele medicale. Și asta pe fondul creșterii, în primele patru luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2016, a numărului de solicitări cu 7%. Astfel, media de intervenții a ajuns la 156 de cazuri în 24 de ore, numărul total de solicitări în prima treime din an fiind de 18.777 de apeluri, din care 1.781 au reprezentat urgențe de Cod Roșu.
Conducerea AJ Vaslui susține că, în condițiile date, numărul de echipaje ce ar trebui să deservească cei 375.000 de locuitori ai județului ar trebui să fie cu cel puțin 50% mai mare, însă acest lucru nu este posibil din cauza parcului auto învechit.

Se întâmplă des ca solicitările să fie temporizate, iar atunci când echipajele ajung la pacienți să fie întâmpinate cu reproșuri. Realitatea este, însă, că multe din aceste solicitări pot fi rezolvate de medicina primară. Există cabinete de medicină de familie aproape în fiecare comună și, de asemenea, există zece centre de permanentă în județ cărora li se pot adresa pacienții pentru multe afecțiuni ce nu le pun viața în pericol imediat. Este vorba de centrele de permanență de la Codăești, Cozmești, Duda-Epureni, Huși, Ivănești, Oltenești, Puiești, Stănilești, Tutova și Vutcani, unde este disponibil, la orice oră, un medic ce poate rezolva multe din problemele lor medicale. Acest lucru este susținut și de faptul că, în plus, pe lângă solicitările obișnuite, au existat și 565 de situații în care pacienții au refuzat transportul la spital, motivând că ei doreau doar o părere medicală”, susțin reprezentanții SAJ Vaslui.
În acest sens, conducerea Serviciului de Ambulanță face apel la populație să nu mai abuzeze de numărul de urgență 112 decât doar atunci când au cu adevărat o problemă medicală ce necesită intervenția unei autosanitare în vederea transportului la un spital. În caz contrar, există riscul ca un pacient în pericol să nu beneficieze de ambulanță deoarece aceasta ar putea fi trimisă la un caz ce putea fi rezolvat la dispensar, centru de permanență sau policlinică. (Ionuț PREDA)

 

test

Related Articles

Back to top button