altex
AdministratieSocial

Țâșnitorile ordinare au prioritate! Fântînile arteziene de zeci de mii de euro, sculptate de maestrul Marcel Guguianu, în paragină!

Cele două fântâni arteziene din Parcul Teatrului „Victor Ion Popa”, sculpturi realizate în anii ’60 de sculptorul bârlădean Marcel Guguianu, artist de renume mondial, opere de artă pentru care străinii ar plăti zeci de mii de euro, zac abandonate și deteriorate. În vreme ce fântânile cu pricina, ce înfățișează câte doi îngeri cu un pește în mână, stau pe uscat, ”Păpădia” din fața primăriei, dar și țâșnitorile din centrul orașului – niște kitsch-uri ordinare – funcționează fără probleme.

În această perioadă, de sărbătoare pentru oraș, fântâna arteziană de pe platoul din fața hotelului central, cât și țevile aflate în vecinătate, din care abia-abia țâșnește apa, urâțesc mai mult zona decât o înnobilează. Pe timpul verii, aceste improvizații de instalator, de o estetică îndoielnică, se transformă în bazine pentru copii și oameni ai străzii care vor să se răcorească.

În vreme ce aceste kitsch-uri inutile sunt acceptate, inclusiv ”Păpădia” din fața Primăriei Bârlad, o stropitoare încadrată de un dezagreabil bazin (despre care în campania electorală trecută deputatul Solomon spunea că o va desființa dacă va ajunge primar), fântânile din parcul teatrului, care sunt opere de artă, au rămas abandonate. Era de așteptat ca primarul Dumitru Boroș, care în aceeași campanie electorală îi mințea pe bârlădeni că municipalitatea locală a plătit 2 miliarde de lei vechi pe fântâna-păpădie (când este, de fapt, o donație făcută de turcii de la Rulmenți), să mute oroarea unde o vedea cu ochii.

Reprezentanții Primăriei spun că odată a existat un proiect de reabilitare a celor două sculpturi ale fântânilor țâșnitoare, care au fost create de maestrul Marcel Guguianu, dar, din lipsă de bani, au fost abandonate. Nici măcar atunci când a fost reamenajat parcul printr-un proiect cu bai europeni, derulat prin Consiliului Județean, sculpturile nu au avut norocul de a fi restaurate. Deși sumele cu care puteau fi reconstruite bazinele celor două fântâni din parc nu sunt deloc foarte mari, nici un edil din ultimii 15 ani nu s-a gândit ca, într-un oraș cultural cum este denumit Bârladul, cineva să se ocupe și de soarta a ceea ce are mai valoros această localitate, statuile și monumentele arhitecturale care mai există. (Mihaela NICULESCU)

test

Related Articles

Back to top button