AdministratieSocial

Vasluiul, al 15-lea județ din țară la atragerea fondurilor europene în anul 2018

5,22 milioane euro. Aceasta este suma primită de administrațiile locale din județul Vaslui din partea Uniunii Europene și a altor donatori, potrivit datelor de la Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

2,2% din totalul fondurilor europene absorbite de administrațiile locale din România (primării și consilii județene) au ajuns, anul trecut, în județul Vaslui. Mai exact, 5,22 milioane euro din 236,9 milioane euro.

Asta face ca, în topul național, Vasluiul să se situeze pe poziția a 15 – a, înaintea unor județe precum Buzău (4,94 milioane euro), Constanța și Bacău (4,86 milioane euro), dar mult după Timiș (6,92 milioane euro), Iași (10,23 milioane euro), Cluj (11,03 milioane euro) sau Suceava (11,86 milioane euro).

Fruntașă în clasamentul administrațiilor locale abonate la finanțări europene este comuna Hoceni, cu 0,732 milioane euro, ceea ce înseamnă aproximativ 210 euro pe cap de locuitor.

Cine dă lecții în atragerea banilor europeni? Comunele din județul Bistrița-Năsăud au atras cele mai multe fonduri UE anul trecut. Sumele primite s-au ridicat la valoarea de 26,46 milioane euro. Urmează, la mare distanță, primăriile din județele Harghita (13,16 milioane euro) și Mureș (12,51 milioane euro), unde comunele campioane au atras între 1 și 2,1 milioane euro, ceea ce reprezintă un maximum de aproape 370 euro pe cap de locuitor.

La polul opus, cele mai mici sume de la UE le-au primit primăriile de comună din județele Argeș (1,5 milioane euro), Brăila (0,18 milioane euro) și Ilfov (0,07 milioane euro). În cazul Ilfovului, dezinteresul pentru fondurile UE nu surprinde pe nimeni, deoarece comunele din acest județ se numără printre cele mai bogate din țară.

Concluzia în urma analizei datelor de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: primele zece județe din topul fondurilor atrase în 2018 au cumulat o sumă mai mare decât următoarele 31 de județe (121,2 milioane euro față de 115,7 milioane euro). De reținut este faptul că, printre repetenții la atragerea de fonduri, se află administrații sărace sau din județe sărace, acestea preferând să stea cu mâna întinsă la Guvern pentru a primi subvenții, decât să aplice pentru investiții și dezvoltare. (Mara GRIGORIU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button