altex
Sanatate

Serviciile medicale și cheltuielile decontate de stat pentru vasluienii asigurați, la vedere

De acum înainte, vasluienii care au asigurare de sănătate vor ști exact cât a plătit statul pentru toate serviciile medicale de care au beneficiat pe parcursul unui an.

O propunere legislativă care a primit recent votul decisiv în Camera Deputaților dă posibilitatea asiguraților din întreaga țară să ceară un raport ce include deconturile făcute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în numele acestora.

Mai exact, este vorba despre un document pe care se vor regăsi toate serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale de care au beneficiat pacienții în anul precedent.

Vasluienii interesați să știe ce sume decontează statul pentru sănătatea lor vor trebui să depună o cerere în acest sens, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui.

Așa cum este prevăzut în proiect, autoritățile trebuie să răspundă la această solicitare în cel mult 45 de zile, iar lista pe care o vor transmite către pacienții trebuie să conțină în mod obligatoriu, pe lângă serviciile medicale pe care le-a primit o persoană asigurată, contravaloarea acestora, furnizorii serviciilor, dar și data în care acestea au fost efectuate.

test

Aceeași listă cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care a beneficiat o persoană în urmă cu un an se va putea accesa și prin intermediul dosarului electronic de sănătate al respectivei persoane, adică online.

În prezent, legislația stabilește că asigurații în sistemul de sănătate pot solicita (cel puțin o dată pe an) informații atât despre serviciile de care pot beneficia, cât și despre drepturile și obligațiile pe care le au, dar nu și lista serviciilor medicale decontate în numele lor.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății vizează reducerea numărului de decontări fictive, care, potrivit inițiatorilor proiectului, “reprezintă o practică frecventă de fraudare a sistemului medical”. Totodată, aceștia consideră că “fiecare decontare fictivă este un act criminal, deoarece afectează accesul la tratament și pune în pericol viața pacienților cu nevoi reale”.

Proiectul urmează să fie promulgat de președintele țării și va fi publicat, ulterior, în Monitorul Oficial, pentru ca prevederile conținute să se poată aplica. (Mara GRIGORIU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button