altex
SanatateSocial

Anchetă la Spitalul de Urgență din Vaslui, după ce doi bebeluși au fost infectați cu o bacterie periculoasă 

E alertă la Spitalul de Urgență din Vaslui, acolo unde doi bebeluși s-au îmbolnăvit, se pare, în urma unui virus luat în secția de Neonatologie. Inspectorii sanitari au început o anchetă în acest caz. Inclusiv conducerea unității spitalicești a luat măsuri de dezinfecție în incintă, pentru a limita îmbolnăvirile. S-au prelevat probe de la mame, nou-născuți, cadre medicale și aparținători, iar rezultatele de laborator inițiale au indicat prezența bacteriei Klebsiella, specifică mediului intraspitalicesc. Bebelușii au fost izolați și, sub tratament, starea lor s-a îmbunătățit. 

Cei doi bebeluși au venit pe lume în urmă cu aproximativ două săptămâni. Sunt prematuri și provin din două perechi de gemeni. În urmă cu câteva zile, una dintre fetițe s-a simțit rău, a făcut febră și a vărsat, iar, la scurt timp, o a două fetiță, din a doua pereche de gemeni, a început să verse. Încă de la primele semne de boală, specifice enterocolitei, s-au luat măsuri de izolare și tratament. În prezent, pericolul a trecut, însă peste câteva zile se așteaptă alte rezultate de laborator, care vor lămuri exact dacă e vorba de Clostridium dificile sau nu. Rezultatele probelor au indicat prezența bacteriei Klebsiella.

„Doi prematuri din două perechi de gemeni, născuți în luna august, au prezentat semne specifice enterocolitei, cu vărsături și intoleranță la hrana maternă. Li s-au recoltat probe, care au fost lucrate la laborator, și a ieșit Klebsiella la ambii nou-născuți. Acum, ei sunt izolați, sub tratament, iar starea lor e foarte bună. Sunt stabilizați și s-a reluat hrănirea cu lapte matern. Situația e sub control. Așteptăm rezultatul de laborator, privind testele de autocontrol, adică acelea luate din toate spațiile secției, dar si de la aparținători, mame și cadre medicale, pentru a putea stabili filiația acestei infecții.”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Mama celei de a doua fetițe bolnave mărturisește că s-a speriat atunci când și-a dat seama că vărsăturile copilului ei nu sunt legate de faptul că a venit pe lume mai devreme și s-a temut ca nu cumva și surioara geamănă să aibă probleme. Din fericire, s-au luat măsuri imediat și copiii și-au revenit. 

„Nu știu de unde a luat bacteria, dacă din spital sau din lapte. Nu pot învinui pe nimeni făra argumente. Celălalt bebeluș a fost mai afectat, a făcut și febră. Fetița mea doar a vărsat, dar s-au luat imediat măsuri. Ne-am gândit că a luat de la cealaltă fetiță. A fost o întâmplare și ne bucurăm că fetele sunt bine, că gemenii nu au luat infecția. Am stat cu grijă, vă dați seama. Sunt prematuri, care sunt predispuși la orice. Ne-am speriat, vă dați seama! Nu știu de unde a luat acea fetiță bacteria. Ni s-au luat probe și nouă, mămicilor, nu au ieșit pozitive, nu avem microbul. Nu îmi dau seama. Și cealaltă fetiță s-a născut micuță, și ea e sensibilă. Poate au făcut de la sondă, nu știu, nu sunt medic. Vom afla! Vă asigur că medicii de aici, doamnele asistente își pun mănuși, se dezinfectează, cu toții sunt foarte atenți. Nu a fost neglijență. Se poate întâmpla și acasă. Trebuie să fim foarte atenți cu ei.”, a afirmat Gabriela Căprariu. Femeia are 24 de ani, este din Huși și mai are acasă o fetiță. Ea e mulțumită de condițiile din secție, unde totul este nou și modern.

test

Bacteria Klebsiella nu se transmite pe calea aerului, ci prin intermediul contactului direct, prin tăieturi sau răni, ori din cauza mâinilor murdare. Majoritatea cazurilor de infecție cu Klebsiella sunt specifice mediului intraspitalicesc, unde bacteria se răspândește prin aparatura sau instrumentele medicale care intră în contact direct cu pacientul (sonde urinare, tuburi endotraheale, perfuzii etc.). (Daniel MICU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button