Studenții vasluieni își închid afacerile pe bandă rulantă
Majoritatea firmelor înființate de studenții din județul Vaslui au ieșit de pe piață. La finalul lunii iulie 2019, din cele 408 firme înregistrate în ultimii ani de studenții din județ în baza prevederilor HG nr.166/2003, mai erau în funcțiune doar 162.
Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, 246 firme au fost radiate. La capitolul radieri, un număr de 240 radieri au fost operate după o perioadă de trei ani de funcționare, iar restul sunt radieri voluntare.
Studenții care vor să înființeze propria afacere beneficiază de o serie de scutiri de la plata taxelor și tarifelor pentru operațiunile de înmatriculare la Registrul Comerțului. De asemenea, sunt facilități și în ceea ce privește achitarea taxelor și tarifele pentru autorizarea funcționării comercianților, solicitate la constituire. Tot pentru a deveni buni întreprinzători, studenții nu plătesc la administrația publică locală taxele pentru obținerea autorizației de desfășurare a unor activități economice în mod independent.
Alte avantaje privesc scutirea achitării taxele de timbru pentru activitatea notarială, aferente actelor în cazul cărora este prevăzută obligativitatea încheierii acestora în formă autentică, când forma juridică a societății comerciale implică răspunderea nelimitată a asociaților sau a unora dintre ei pentru obligațiile sociale etc.
Pentru a beneficia de scutirile de la plata taxelor și tarifelor, studentul care înființează o societate comercială trebuie să urmeze cursurile unei forme de învățământ superior de lungă sau de scurtă durată la o instituție de învățământ superior acreditată.
De asemenea, studentul întreprinzător trebuie să fie cel puțin în anul al II-lea de studiu, a promovat toate obligațiile prevăzute de senatul universității și nu a depășit vârsta de 30 de ani. (Dănuț CIOBANU)