altex
Social

Tot mai multe școlărițe din Vaslui dau naștere la copii

Mâine este Ziua Mondială a Contracepției, sărbătorită și în județul Vaslui, unde contraceptivele nu mai sunt distribuite în mod gratuit.

Sloganul campaniei organizate în lume cu ocazia acestei zile este în acest an: „ Contracepția – dreptul tău, este și responsabilitatea ta!” Conform comunicatului trimis de DSP scopul campaniei este informarea populației, în special a tinerilor și populațiilor defavorizate cu privire la importanța metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală și reproductivă.

În teorie lucrurile stau bine, iar astfel de campanii sunt binevenite cu condiția ca lucrurile să fie puse și în practică. În județul Vaslui nu există niciun cabinet de planning familial, în care să fie distribuite prezervative sau contraceptive orale, ori montate sterilete, gratuit prin DSP. În cabinetele medicilor de familie lipsesc prezervativele și tabletele anticoncepționale, întrucât DSP nu mai distribuie gratuit aceste produse, nici măcar în cabinetele medicilor de familie din mediul rural.

Femei din medii defavorizate, care nu-și permit “luxul” de a cumpăra prezervative și pastile din magazine, dar momentan, sunt nevoite să cheltuie sume importante pentru a le achiziționa. Cine nu-și permite, renunța la metode de contracepție riscând să rămână însărcinate și să facă apoi avort.

Asociația Myosotis a ajutat vreme de mulți ani femeile din categorii defavorizate, prin intermediul unui cabinet de planning familial, unde se distribuiau contraceptive și erau montate sterilete. Momentan, acesta nu mai funcționează, dar asociația face eforturi pentru redeschiderea acestui cabinet, care și-a dovedit eficiența atât în rândul adolescentelor, cât și a femeilor adulte.

test

Cele mai vulnerabile grupe de vârstă sunt cele cuprinse între 10 și 18 ani, copiii din zonele rurale, persoanele cu o condiție socială economică precară, persoanele cu dizabilități mentale.

Conform datelor furnizate de DSP, în județul Vaslui, numărul mamelor minore care devin gravide este unul destul de îngrijorător.

În 2017, cinci fete sub 15 ani au născut, iar 440 de tinere mămici aveau între 15 – 19 ani. Anul trecut în județul nostru au născut 18 fete sub 15 ani și 387 cu vârste între 15 – 19 ani. În prima jumătate a acestui an, născuseră deja 11 fete sub 15 ani și altele 195 cu vârste între 15 – 19 ani.

În privința întreruperilor de sarcină, trendul este crescător, din păcate, în rândul fetelor de sub 15 ani, dar se observă o scădere în rândul celor până în 19 ani.

În 2017 o singură fată sub 15 ani a făcut întrerupere de sarcină, ca în 2018 numărul să ajungă la 5, iar anul acesta în șase luni au făcut întreruperi de sarcină, 4 fete.

„În anul 2017 România era pe primul loc în UE în ce privește numărul de copii născuți de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene (383 născuți vii), conform datelor Eurostat. Contracepția/planificarea familială (PF) urmărește conștientizarea importanței cunoașterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei și copiilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii. În perioada 26 septembrie – 15 octombrie, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății va desfășura activități de informare și educare a elevilor prin prezentări și discuții cu privire la importanța utilizării metodelor contraceptive, a planificarii familiale, prevenirea sarcinilor nedorite și a consecințelor acestora. Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și organizată la nivelul județului de către Direcția de Sănătate Publică. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.”, se precizează în comunicatul DSP. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button