SanatateSocial

Fără hrană și medicamente, în fiecare zi mor 12 pensionari din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Mulți pensionari din județul Vaslui sărbătoresc Ziua Persoanelor Vârstnice într-o sărăcie lucie. Din cauza scumpirilor, bătrânii nu mai au bani pentru alimente, trăiesc în frig și fără medicamente, iar mulți dintre aceștia mor cu zile. Pensionarii din mediul rural o duc și mai rău, neavând bani nici pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Le transmit pensionarilor să treacă iarna cu bine și să fie sănătoși în primăvară”, a spus Ioan Stamate, liderul pensionarilor vasluieni.

Pensionarii vasluieni nu au prea multe motive să sărbătorească Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Chiar dacă pensiile s-au majorat cu 15% începând din luna septembrie 2019, situația financiară a bătrânilor este extrem de precară. Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Vaslui, a spus că tot ce le dorește pensionarilor de ziua lor este să treacă cu bine de iarna care să apropie și să fie sănătoși în primăvara anului viitor: 

„Am făcut o adresă la toți primarii din județul Vaslui, pentru ca fiecare să sărbătorească ziua persoanelor vârstnice după posibilități. Sunt mai multe comune cum ar fi Albești, Hoceni, Pogana, Pădureni, Miclești unde se vor organiza activități. Oricum, primarii au un interes să le facă ziua pentru că se apropie mai multe rânduri de alegeri și au nevoie de voturile pensionarilor care merg la vot”.

Chiar dacă este zi de sărbătoare, viața pensionarilor este tot mai grea și mulți se așteaptă la ce este mai rău.

„Prețurile la alimente și servicii s-au dublat și de aceea o ducem mai rău decât în alți ani. Recoltele agricole sunt mici și totul e scump, iar mulți bătrâni nu mai au bani cu ce să își facă provizii pentru iarnă. Numai dacă ne uităm la cartofi, prețul acestora este dublu față de anul trecut. De aceea, majorarea pensiilor nu acoperă toate aceste scumpiri”, a spus Ioan Stamate.

Viață grea

Anual, în județul Vaslui mor aproximativ 5.000 de pensionari, adică 12 persoane în fiecare zi. Pe lângă problemele legate de înaintarea în vârstă, mulți pensionari mor din cauza lipsurilor de tot felul.

„Oamenii nu sunt bine alimentați și mor cu zile. Nu au căldură în case, pentru că la țară o căruță de lemne costă foarte mult, în jur de 500 de lei. Într-o iarnă îți trebuie mai multe căruțe de lemne, în condițiile în care în mediul rural pensia medie din județ este de 600 lei. La țară este mult mai greu pentru pensionari, decât cei de la oraș. Sunt sate în care bătrânii nu au cu ce să se îmbrace și să se încalțe. Mulți pensionari nu au bani nici pentru medicamente, deoarece și acestea s-au scumpit. Oamenii nu mai au bani nici pentru plata lucrărilor agricole, pentru că s-a ajuns ca o zi de lucru să coste 80 sau 90 de lei. Toate aceste lucruri vor face ca rata mortalității în rândul pensionarilor să fie tot mai mare”, a mai spus Ioan Stamate.

Pe lângă problemele legate de lupta pentru supraviețuire, mulți pensionari au ajuns să aibă grijă de copii și nepoții lor.

„Foarte mulți copii nu au case, o duc greu și locuiesc în continuare cu părinții. Sunt foarte mulți nepoți care stau la bunici, pentru că părinții lor sunt plecați la lucru în străinătate. Chiar dacă salariile sunt mai bune decât în România, nu mai faci mare lucru nici în străinătate. E tot mai greu și în aceste țări. Oamenii continuă să plece pentru că aici nu au cum să reușească. Cu ce câștigi de aici nu mori de foame, dar după ce faci toate plățile, inclusiv pentru chirie, nu mai rămâi cu bani de pe o lună pe alta”, a mai spus Ioan Stamate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button