La Tătărăni, crește gradul de civilizație și confort
Se vor construi un cămin cultural, un dispensar uman, o grădiniță și un pod peste râul Crasna. Mai mult, se va moderniza școala din Tătărăni și se vor asfalta drumurile sătești și comunale.
Autoritățile locale din Tătărăni au demarat mai multe proiecte menite să ducă la dezvoltarea comunei. Fie că vorbim despre apă, modernizare școli, construire de grădinițe sau poduri, investițiile preconizate vin să ridice nivelul de trai al localnicilor.
„Până în prezent, s-au modernizat 5,7 kilometri de drumuri comunale și sătești, recent finalizându-se asfaltarea unui drum de 1,77 kilometri pentru execuția căruia s-au cheltuit 2,3 milioane de lei. Cu toate astea mai sunt multe de făcut. De altfel, sunt criticat de mulți cetățeni pentru un drum comunal Tătărăni – Crășnășeni. Drumul are o lungime de patru kilometri și este foarte important pentru oameni deoarece trece prin trei sate componente. Cam jumătate din populație se folosește de acest drum, acesta ducând și spre satul Bălțați. Drumul face legătura între două drumuri județene, 244 K și 244 E. Proiectul pentru asfaltarea acestui drum a fost depus prin PNDL , dar, din păcate, nu am obținut finanțare. În luna mai anul acesta l-am depus pentru a obține finanțare prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Suntem trecuți pe lista de sinteză, urmează să intre în minister. Tot în ceea ce privește infrastructura am mai depus un proiect pentru modernizarea drumurilor comunale și sătești pe 9,8 kilometri în cinci sate componente ale comunei și așteptăm un răspuns. Acest drum este inclus în acești 9,8 kilometri. Deci, proiectul pentru acest drum este depus la trei instituții PNDL 2, Fondul de Dezvoltare și Investiții și Compania Națională de Investiții. Am fost criticat și pentru cele două drumuri județene. Pe vremea când eram viceprimar am intervenit la Consiliul Județean Vaslui pentru drumul 244 E Tătărăni –Boțești și în prezent s-au început lucrările de modernizare. Acest drum județean traversează comuna noastră și practic se asfaltează legătura dintre satele Tătărăni și Manțu, adică 4,5 kilometri”, ne-a declarat Mihai Băhnăreanu, primarul comunei Tătărăni.
Autoritățile locale pun accent și pe confortul elevilor, motiv pentru care Scoala din Tătărăni , unde învață peste 120 de elevi, va fi modernizată cu 3,7 milioane de lei. Se vor construi grupuri sanitare și se vor moderniza sălile de clasă.
„Avem un proiect de alimentare cu apă în satele Tătărăni și Bălțați, proiect început din 2006. Au stagnat lucrările în 2011 din cauza finanțării. Acum suntem în stadiu de reproiectare și pregătirea documentației în vederea obținerii certificatului de urbanism. Trebuie să facem o expertiză pentru că sunt o parte din lucrări realizate. A fost necesară reproiectarea pentru că amplasamentele la rezervoare, la foraje, erau pe proprietate privată, în vechiul proiect. Am încercat să achiziționăm teren de la persoane fizice, dar nu am reușit. În final am trecut pe domeniu public. Am trecut niște terenuri în domeniul public și sperăm să începem lucrările în primăvară. Nu vor dura prea mult timp. Este și obligația noastră să terminăm repede pentru că avem termen până la sfârșitul anului 2020. Valoarea actuală a lucrării este de 2,6 milioane de lei, fonduri accesate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1. Astfel vor beneficia de apă circa 700 de familii”, a mai spus primarul.
Ca să le fie ușor pentru întocmirea proiectelor, autoritățile locale eu intabulat toate terenurile de pe domeniul public.
„Este ceva care nu se vede în teren, dar s-au cheltuit niște bani pentru intabulare ca să ne fie ușor la întocmirea proiectelor. Când faci un proiect, de exemplu, pentru modernizarea unui drum, prima dată îți trebuie intabularea. Acum dacă o avem făcută, dăm drumul la treabă mai repede. Sunt foarte bucuros că am achiziționat un buldo-excavator cu auxiliare, în valoare de 100.000 de euro prin GAL Moldo-Prut. Ne este foarte necesar având în vedere că sunt nouă sate în comuna noastră. Și avem mare nevoie de el, în special în perioada de iarnă. Și aici au fost discuții că este un proiect mai vechi și că primăria plătește rate și la ora actuală. Dar nu este așa. Proiectul a fost depus în 2017 și l-am finalizat în decembrie 2018. În primăvară am reușit să decolmatăm pârâul Crasna, care traversează comuna Tătătăni, pe o distanță de circa trei kilometri. Prezenta pericol de inundații. S-au întâmplat cazuri din astea în anii trecuți, pe suprafețe agricole foarte mari. Împreună cu cei de la Apele Române am reușit decolmatarea. Ei ne-au asigurat utilajele, iar noi combustibilul și celelalte necesar”, a mai spus edilul din Tatarani.
El susține că se vor construi un cămin cultural în satul Tătărăni , o grădiniță în satul Bălțați, un dispensar uman și un pod peste râul Crasna. (Cristian DIMA)