Ferești, comuna supravegheată video
Nou înființata localitate poate rivaliza oricând cu multe comune din județul Vaslui. Aici se construiesc poduri, se face o bază sportivă multifuncțională, se asfaltează drumuri, se construiește un cămin cultural, se modernizează școala, se înnoiește iluminatul stradal și urmează să se monteze panouri fotovoltaice
Înființată în 2004, după ce s-a desprins de Văleni, comuna Ferești se află într-un proces de transformare fără precedent. Autoritățile locale acordă o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii educaționale, mai ales că aici se află și cea mai mare școală din județ (1.430 metri pătrați). Instituția va fi modernizată cu 3,3 milioane de lei, din care 280.000 de lei provin de la bugetul local , iar diferența de la bugetul de stat.
„Ne-am dezvoltat mai ales din 2016 încoace, în al doilea mandat. În primul mandat am făcut proiectele și le-am depus, abia în al doilea mandat am început să le implementăm. În aprilie am pornit reabilitarea școlii pentru că nu aveam grupuri sanitare. Erau în curte și a trebuit să le introducem în interior. Și dacă tot am început reabilitarea am zis să consolidăm totul ca la carte. Pereții erau cu stuf, cum era pe timpuri, peste care se pusese rigips. Copiii n-aveau unde să facă iarna orele de sport. Vechea școala are 11 săli de clasă, dar vor rămâne nouă, două le-am modificat și am făcut grupuri sanitare și o sală de sport. Școala va avea și centrală termică. N-am putut să punem în interior și un cabinet medical pentru copii, era necesar, dar n-am avut unde”, ne-a declarat Sebastian Arteni, primarul comunei Ferești.
Nici preșcolarii nu au fost uitați. Cât de curând aceștia se vor muta într-o grădiniță nouă, cu săli de clasă noi, mobilier modern și cu geamuri de tip termopan. Grădinița a fost începută în 2007. Atunci s-a făcut proiectul și fundația apoi, din 2009 și până anul acesta lucrarea a fost sistată din lipsă de fonduri.
„S-a făcut un proiect pentru restul lucrării de executat, valoarea este undeva la 1,7 milioane de lei, contribuția noastră fiind de 8% din sumă. Lucrările sunt într-un stadiu avansat de execuție, la finisaje. Sperăm că de la 1 decembrie sau mai sigur la începutul semestrului doi copiii să meargă în grădinița nouă”, a spus primarul.
Lângă școală se amenajează, pe un teren viran de 42 de metri pe 22, o bază sportivă multifuncțională, cu teren sintetic și nocturnă. Aici copiii vor putea juca tenis, volei, handbal, minifotbal sau baschet. Costurile ajung la 49.000 de euro, fonduri europene și de la bugetul local.
Administrația publică a găsit soluții pentru reducerea faptelor antisociale. S-au montat nu mai puțin de 45 de camere de supraveghere, investiția ridicându-se la circa trei milioane de lei.
„S-a montat un sistem de supraveghere video în toată localitatea. Sunt 45 de camere. Nu știu dacă mai există vreo comună care să aibă camere de supraveghere. Lucrarea s-a finalizat acum vreo două luni de zile. Mai trebuie doar să primim avizul de la poliție, apoi vom pune la intrarea în comună o plăcuță prin care anunțăm că localitatea este supravegheată video. Contractul este făcut pe o perioadă de cinci ani de zile, plătim în rate, în fiecare lună câte 4800 de lei, cât e în garanție lucrarea”, a precizat primarul Sebastian Arteni
Poduri noi, primărie nouă, iluminat stradal modern
Investițiile în comună nu se opresc aici. Cu 3,4 milioane de lei se construiesc trei poduri. Unul pe afluentul Ferești și două pe râul Sărata. Podurile sunt făcute în proporție de 80%. A mai rămas de făcut amenajarea albiei și de turnat covorul asfaltic.
„Toate trei podurile sunt necesare. Dincolo de un pod sunt vreo cinci persoane cu handicap și era nevoie, tot timpul, să meargă ori salvarea, ori noi să mergem la ei pe un pod vechi din lemn care putrezise și se dărâmase. Am pus noi o punte acolo ca să treacă lumea cu piciorul către magazin sau către, școală, biserică, mă rog, ce aveau ei nevoie. Al doilea pod tot de lemn a fost. Era degradat. În 2004 când ne-am înființat, l-am amenajat noi un pic acolo, cu ce-am putut noi cum am gândit atunci, de a rezistat până astăzi. Practic jumătate de sat era rupt de podul ăla. Oamenii de acolo nu aveau acces încoace deloc. Plus că tot terenul nostru, al fereștenilor, este în partea de est a comunei. Al treilea pod leagă 50 de case de comună. Nu era cale de acces. Era un tub și tot timpul când venea viitura îl rupea și rămâneau oamenii izolați. Mai avem un proiect de asfaltare a 2,6 kilometri , în care sunt prinse alte două poduri. La fel este și acolo. Podețele sunt luate de viitură, iar oamenii trec prin gârlă ”, a precizat primarul.
S-a finalizat și noul sediu al primăriei, unul dintre cele mai moderne din județ. Are o arhitectură deosebită și este dotat cu un ceas fabricat în străinătate care are un sistem de funcționare special.
„Sediul primăriei este nou. Din 2008 până în 2012, când am ajuns eu primar, s-a făcut doar fundația. Anul acesta s-a dat în folosință, dar nu s-a făcut recepția finală. Primăria este făcută cu fonduri proprii. S-au cheltuit undeva la 1,8 milioane de lei. Sediul vechi al primăriei, construit în 1930 din pământ, a fost dărâmat. În acel loc, s-a început construirea unui dispensar medical modern. Costurile ajung la un milion de lei ”, a spus edilul.
Autoritățile locale fac învestiții pentru a reduce valoarea facturii la electricitate. Mai precis s-au instalat sisteme led pe toți stâlpii. În aceste condiții comuna nu va mai avea probleme cu iluminatul stradal vreme de cinci ani, cel puțin aceasta fiind perioada de garanție a ledurilor. În plus iluminatul cu led aduce o reducere a costurilor cu electricitatea, de peste 30%.
”Din 2012, de când am venit la primărie, am făcut iluminatul stradal, chiar astăzi finalizăm lucrările. La fiecare stâlp din localitate există bec cu led. Mai avem un proiect depus pentru a monta panouri fotovoltaice. Aștept să vină domnii cu soluția. Vrem să montăm aceste panouri că să producem ce consumăm și implicit să nu mai plătim curentul. Noi anual plătim în jur de 100.000 de lei la curent la RENEL, pe ce consumăm” a spus primarul.
În comună s-au făcut șase puncte de colectare a deșeurilor și s-a achiziționat o camionetă cu care se colectează deșeurile de la populație. Primăria a cumpărat și un tractor cu lamă pentru deszăpezire.
„Vrem să mai cumpărăm, pentru dotarea tractorului, o freză pentru deszăpezit, o mătură pentru măturat șoseaua, un braț pentru tuns masa verde și crengile copacilor. Costurile ajung la 40.000 de euro. 25.000 de euro vin prin GAL, iar restul de la bugetul local”, a mai spus edilul.
O echipă a primăriei a refăcut monumentul eroilor căzuți în luptă, în timpul celor două războaie mondiale.
„Am vrut să refacem monumentul eroilor, dar nu aveam informații despre eroii noștri. Am fost la biserică, am căutat dar n-am găsit nimic. Asa că că am mers cu cinci angajați de la primărie la Arhivele Militare de la Pitești și am stat acolo două săptămâni și i-am căutat pe toți cei care au participat la război. Am scos de acolo toate datele și am reușit să-i trecem pe toți pe monument. Vom face și un muzeu al satului lângă căminul cultural ”, a mai spus primarul Sebastian Arteni.
Autoritățile locale intenționează să alimenteze localitatea cu gaze naturale. Avizul de racordare a fost deja primit de la Distrigaz Mediaș, iar punctul de conectare este la cinci kilometri distanță , mai precis în Comuna Zăpodeni. (Cristian DIMA)