altex
AdministratieBusinessSocial

20 de UAT-uri din județul Vaslui vor să se racordeze la rețelele de gaze naturale

de Dănuț CIOBANU

Nu mai puțin de 20 de localități din județul Vaslui au solicitat branșarea la instalațiile de gaze naturale. Numai pe direcția orașului Negrești, planul prevede extinderea rețelelor pe o distanță de 60 kilometri, în șase UAT-uri. Procesul de dezvoltare a infrastructurii de gaze este de durată și este nevie de o finanțare masivă. Însă, cum lemnele sunt tot mai scumpe, racordarea la rețelele de gaze este singura soluție pentru comunitățile rurale.

Extinderea infrastructurii de gaze naturale este vitală pentru comunitățile locale de la nivelul județului Vaslui. La această dată, nu mai puțin de 20 de unități administrativ teritoriale (UAT) și-au manifestat dorința de a se racorda la rețeaua județeană de alimentare cu gaze naturale. Doar pe direcția spre orașul Negrești, sunt șase UAT-uri care vor instalarea infrastructurii de gaze, iar planul prevede construirea de rețele pe o distanță de circa 60 kilometri.
Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a precizat că procesul de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale este de durată și poate fi realizat într-o perioadă cuprinsă între 1 și 7 ani. De asemenea, pentru astfel de investiții este nevoie de o finanțare consistentă.
„UAT-urile nu trebuie să renunțe la planul de a trage instalații de gaze, pentru că acesta este viitorul. Un alt combustibil ieftin nu va mai fi în țara noastră. Lemnele sunt scumpe și tot mai greu de procurat. În zăcământul din Marea Neagră, România are resurse de gaze naturale pentru mulți ani de acum încolo și, tocmai de aceea, infrastructura trebuie dezvoltată”, a precizat Adrian Tighici.
În anul trecut, SC Gaz Est Vaslui a dezvoltat infrastructura județeană de distribuție a gazelor naturale cu 30 de kilometri, rețele la care s-au racordat 1.400 de noi abonați.
„UAT-urile au găsit mereu soluții pentru susținerea financiară în vederea extinderii rețelelor de gaze naturale. Extinderea instalațiilor este un proces de durată și trebuie ținut cont și de faptul că abonații nu se racordează toți imediat. Nu putem face rețele care nu sunt utilizate, pentru că acestea generează costuri. Procesul de extindere trebuie făcut prudent și se vor găsi și resurse de finanțare pentru comunitățile din mediul rural. Fără ajutorul statului și garantarea creditelor nu se poate realiza planul de extindere”, a mai precizat Adrian Tighici.

Cum stăm la stocurile de lemne?

Direcția Silvică (DS) Vaslui și operatorii economici care exploatează suprafețe forestiere vor scoate în această iarnă pe piață 150.000 metri cubi de lemne de foc. DS Vaslui va pune la dispoziția UAT-urilor o cantitate de 80.000 metri cubi de lemne, iar firmele private 70.000 metri cubi de lemne.
„Datoria noastră este să punem la dispoziția populației resursa de lemn și o facem. Am făcut cunoscute încă din primăvară ofertele noastre de lemn, pe care le-am trimis UAT-urilor. Vom acoperi cantitățile necesare pe piață. Activitatea de recoltare e o lucrare tehnică care are o dimensiune economică. Lemnul poate fi achiziționat de persoanele fizice sau de instituții direct din parchetele din păduri sau din depozitele de material lemnos”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, la începutul acestei toamne a început să funcționeze o mașina de despicat lemne, montată la depozitul de la Brodoc. Instalația costă circa 120.000 de euro și are capacitatea de a despica lemnul mare adus direct din pădure. La cererea clientului, lemnele pot fi transportate la destinație sau pot fi ridicate direct de la depozitul de la Brodoc.
Lemnul de esență tare despicat și transportat acasă la client costă 480 lei/metrul cub, iar lemnul despicat cumpărat direct de la depozit are un preț de 430 lei/metrul cub.
Lemnul despicat de esență moale transportat la client costă 350 lei/metrul cub, iar cel despicat care se achiziționează de la depozit are un preț de 300 lei/metrul cub.
„Noi asigurăm lemnul pentru încălzitul locuințelor. Am încredere că piața va reacționa pozitiv, pentru că avem niște prețuri bune. În perioada imediat următoare vom avea și un magazin online, unde oamenii vor putea să facă comenzi pe Internet. Până atunci, clienții pot suna la depozitul de la Brodoc, iar comenzile le sunt onorate”, a mai spus Cătălin Idriceanu.

test

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button