Femeia care, de Crăciun, a ieșit dezbrăcată pe o stradă din zona Gării din Bârlad a fost în cele din urmă internată la Psihiatrie. Bârlădenii au rămas uimiți când, într-una din zilele Crăciunului, au văzut-o pe femeia cu mințile tulburate, mergând dezbrăcată pe stradă, având doar un capot subțire pe care și-l scotea destul de des, lăsând să i se vadă sânii goi și restul corpului, acoperit doar de niște chiloți tanga.
Scenele de exhibiționism făceau parte, evident, din tabloul manifestărilor unei afecțiuni psihice de care suferă femeia, internarea fiind singura soluție pentru ținerea sub control a bolii și pentru păstrarea demnității pacientei.
Femeia avea în ultimul timp manifestări agresive, care mergeau de la aruncarea țigării aprinse în trecători, împingerea lor pe stradă, până la spargerea diferitelor obiecte. Pe numele său a fost făcută plângere la poliție, după ce proprietarul unei mașini s-a trezit cu parbrizul spart în urma unei crize a bolnavei.
Internarea femeii într-un spital de boli mintale este salutară, având în vedere legislația în vigoare, privind drepturile pacienților cu boli psihice. Ei nu pot fi internați impotriva voinței lor, decât dacă reprezintă un pericol public dovedit, sau dacă viața lor este pusă în pericol. De cele mai multe ori însă, după o noapte de internare în spital, când sunt aduși de Poliție și Ambulanță în condiții de urgență, pacienții sunt externați pe propria semnătură. Legea le permite, iar medicii nu pot face altceva decât să se conformeze actului normativ, pentru a nu fi trași la răspundere.
De aceea, pe străzile orașului întâlnim persoane vizibil afectate psihic, cu tulburări grave de comportament, și uneori agresive. Din păcate, ajung în spital destul de târziu pentru că legea permite refuzul internării. Familia este prima care trebuie să le convingă să accepte examinarea psihiatrică și instituirea unui tratament, iar în funcție de caz, Primăria, prin DAS, să intervină prin pârghiile pe care le are pentru internarea lor în unități de specialitate.
Trist este că din cauza acestei legislații valabile la nivel european și nu numai, în România cele mai multe persoane cu afecțiuni psihice nu mai pot fi reabilitate nici mental nici social, întrucât sunt internate foarte târziu, când boala a evoluat mult. Dar în țările civilizate există programe de prevenție pentru menținerea sub control a acestor afecțiuni, iar pacienții merg periodic la controale psihiatrice și psihologice, pe când în România situația este cu totul alta. (Mihaela NICULESCU)