Depuneri de coroane pentru celebrarea celor 545 de ani de la victoria de la Podul Înalt
Autoritățile județene din Vaslui dar și o parte din reprezentanții unor raioane din Republica Moldova au marcat, la Ansamblul Monumental de la Băcăoani, împlinirea celor 545 de ani de la cea mai mare victorie repurtată de Ștefan cel Mare împotriva armatei otomane, cea de la Podul Înalt. Pe parcursul manifestărilor organizate de Muzeul Județean Vaslui, s-a subliniat de către o parte dintre participanți importanța izbânzii domnitorului Moldovei în contextul politic internațional al acelor vremuri de la mijlocul mileniului doi.
Platoul Ansamblului Monumental ”Podul Înalt” de la Băcăoani s-a umplut din nou de lume pe 10 ianuarie, așa cum se întâmplă în fiecare an la această dată, pentru a celebra renumita victorie de la Vaslui a domnitorului Ștefan cel Mare. În organizarea Muzeului Județean Vaslui, manifestarea cultural-științifică a reunit oficialitățile județene, dar și din Republica Moldova, preoți, militari de la Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași și, nu în ultimul rând, istorici și localnici. Pe lângă prezentarea gărzii de onoare și oficierea tedeumului religios, s-au rostit alocuțiuni despre însemnătatea victoriei de la Vaslui din urmă cu 545 de ani a domnitorului Ștefan cel Mare. Directorul Muzeului Județean Vaslui, Ramona Mocanu, a vorbit despre personalitatea lui Ștefan cel Mare, amintindu-le participanților la eveniment rolul marelui voievod în istoria neamului românesc: ”Luminați și cu sufletul curat să ne gândim cu toții la vitejii Moldovei de la Vaslui – Podul Înalt. Ca un izbăvitor al celor săraci și folositor robilor, Ștefan Vodă a rugat atunci pe bunul Dumnezeu să mântuiască sufletele smeriților săi viteji iubitori de neam și de țară, oameni de aleasă vrednicie și care au stat atunci cu capetele ridicate în fața creștinei Europe. (…) Purtăm veșnic recunoștință faptelor de vitejie ale străbunului nostru voievod. Vasluienii nu au uitat că măritul Ștefan a dat târgului lor faimă, a lăsat moștenire o curte domnească și o frumoasă biserică. Măreția și lumina chipului Vasluiului în istorie au fost, prin victoria de la 10 ianuarie 1475, frumos zugrăvite cu sângele vitejilor Moldovei”
Potrivit muzeografului Laurențiu Chiriac, victoria lui Ștefan cel Mare în fața turcilor este una deosebit de importantă, cu o semnificație aparte în istoria neamului românesc, întrucât ea a autentificat independența și libertatea Moldovei într-un context politic internațional destul de complicat: ”Armata otomană era cu o forță militară aproape dublă față de cea pe care o conducea Ștefan cel Mare, lucru care face victoria lui Ștefan cel Mare și mai importantă. Prin strategiile militare și tacticile de luptă, bătălia de la Podul Înalt reprezintă un model pentru luptele terestre din Evul Mediu, fiind socotită cea mai mare bătălie terestră a Evului Mediu european contra turcilor. Manifestarea de astăzi, organizată de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean Vaslui, are rolul de a reaminti publicului larg, românilor în general, faptul că vasluienii știu să-și cinstească strămoșii. Ștefan cel Mare este, de altfel, legat de județul Vaslui nu numai prin această bătălie, ci și prin ctitorirea unor monumente deosebite, cum sunt Biserica domnească ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, construită la 1490, Curtea Domnească de la Vaslui și actuala Biserică episcopală de la Huși cu hramul Sfinții Petru și Pavel. Memoria măritului Ștefan Vodă și a faptei sale de la 10 ianuarie 1475 trebuie să rămână în sufletul nostru ca un fel de lecție de viață din care cu toții am avut și vom avea de învățat de fiecare dată când ne va fi mai greu”, a declarat Laurențiu Chiriac.
La finalul manifestării, s-au depus de către invitați coroane de flori la statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare. (Ionuț PREDA)