altex
Social

Investiție majoră în extinderea rețelei de gaze naturale în Murgeni, Fălciu, Berezeni, Șuletea și Epureni

de Dănuț CIOBANU 

Cinci localități vasluiene care s-au asociat în vederea racordării la rețeaua de gaze naturale au șanse mari să obțină finanțare. Este vorba despre Murgeni, Fălciu, Berezeni, Șuletea și Epureni, care în urmă cu doi ani au constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. UAT-urile au finalizat documentație și speră ca Ministerul Dezvoltării să le susțină financiar proiectele. Conducta principală de gaze va fi instalată în Murgeni, de unde restul localităților își vor implementa programele de extindere a rețelei.

Locuitorii din mai multe comunități vasluiene au parte de vești bune la început de an. Ministerul Dezvoltării a anunțat că va finanța extinderea rețelelor de gaze, iar unitățile administrativ teritoriale din județul Vaslui care s-au asociat în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) au toate șansele să beneficieze de finanțare. Este vorba despre localitățile Murgeni, Fălciu, Berezeni, Șuletea și Epureni.

Ioan Buta, primarul orașului Murgeni, a spus că toate UAT-urile au finalizat și depus documentația pentru branșarea la rețeaua de gaze naturale și au o șansă mare la finanțare.

”Noi ne-am constituit în această asociație cu doi ani în urmă și avem ca principal obiectiv să dezvoltam rețeaua de gaze în localitățile noastre. Am depus toate documentele și așteptăm să se dea drumul la finanțare. Am auzit conducerea Ministerului Dezvoltării că va finanța astfel de extinderi de rețele. Cum noi am depus toată documentația, vom avea prioritate și la finanțare. Suntem în discuții pentru a invita în asociație și comuna Vetrișoaia. Transgaz va instala conducta principală de gaze până la Murgeni, iar de acolo UAT-urile din asociație își vor face proiectele proprii de extindere a rețelei”, a precizat Ioan Buta.

test

Interes mare pentru gazele naturale

În ultimii ani, extinderea infrastructurii de gaze naturale a devenit vitală pentru comunitățile locale de la nivelul județului Vaslui. La această dată, 20 de UAT-uri și-au manifestat dorința de a se racorda la rețeaua de alimentare cu gaze naturale. Doar pe direcția spre orașul Negrești, sunt șase UAT-uri care vor instalarea infrastructurii de gaze, iar planul prevede construirea de rețele pe o distanță de circa 60 kilometri.

Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a precizat că procesul de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale este de durată și poate fi realizat într-o perioadă cuprinsă între 1 și 7 ani. De asemenea, pentru astfel de investiții este nevoie de o finanțare consistentă.

„UAT-urile nu trebuie să  renunțe la planul de a trage instalații de gaze, pentru că acesta este viitorul. Un alt combustibil ieftin nu va mai fi în țara noastră. Lemnele sunt scumpe și tot mai greu de procurat. În zăcământul din Marea Neagră, România are resurse de gaze naturale pentru mulți ani de acum încolo și, tocmai de aceea, infrastructura trebuie dezvoltată”, a precizat Adrian Tighici.

În anul trecut, SC Gaz Est Vaslui a dezvoltat intrastructura județeană de distribuție a gazelor naturale cu 30 de kilometri, rețele la care s-au racordat 1.400 de noi abonați.

„UAT-urile au găsit mereu soluții pentru susținerea finanicară în vederea extinderii rețelelor de gaze naturale. Extinderea instalațiilor este un proces de durată și trebuie ținut cont și de faptul că abonații nu se racordează toți imediat. Nu putem face rețele care nu sunt utilizate, pentru că acestea generează costuri. Procesul de extindere trebuie făcut prudent și se vor găsi și resurse de finanțare pentru comunitățile din mediul rural. Fără ajutorul statului și garantarea creditelor nu se poate realiza planul de extindere”, a mai precizat Adrian Tighici.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button