Fermierii vasluieni nu sunt interesați de promovarea produselor tradiționale
Modificarea criteriile pentru atestarea produselor tradiționale a lăsat județul Vaslui fără majoritatea produselor înregistrate cu marca tradițional. Înainte de anul 2013, când a fost publicat Ordinului comun nr.724/1082/360 din 2013 al MADR/MS/ANPC care stabilește condițiile pentru atestarea, în județul nostru erau 26 de produse (chișcă, costiță afumată tradițională, pastramă tradițională, slănină afumată, ou vopsit tradițional etc.).
Potrivit ordinului comun, atestatele eliberate anterior au rămas valabile 9 luni de la data intrării în vigoare a ordinului, eliberarea noului tip de atestat realizându-se la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini și a spațiului destinat producției. Problema este că nu au fost solicitări pentru reatestarea produselor tradiționale înregistrate anterior.
Abia în 2015 au fost atestate două produse tradiționale: Zacuscă de vinete de Blăgești și Povidlă de perje cu nuci de Blăgești. De asemenea, în anul 2018 a fost atestat un produs tradițional Dulceață de trandafiri a Bunicii Elena, iar în 2018 s-a atestat produsul Dulceața de zmeură Coasta Neagului, din satul Blăgești, comuna Cozmești.
”Producătorul de dulceață din comuna Cozmești vrea să se diversifice și mai are alte două produse în procedura de atestare. Produsele tradiționale se adresează fermierilor mici, iar la noi în zonă nu este o tradiție ca în Ardeal, unde sunt atestate tot felul de produse”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.
Produsul tradițional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional.
(Dănuț CIOBANU)