Social

Coronavirusul blochează economia. Firmele vasluiene se pregătesc să trimită salariații în șomaj tehnic

de Dănuț CIOBANU 

Operatorii economici din județul Vaslui se pregătesc să apeleze masiv la șomajul tehnic. Cum criza coronavirusului se prelungește, iar firmele nu au lichidități pentru plata salariilor, măsura Guvernului României de a acoperi 75% din salariul de bază este salvatoare. ”În multe ramuri de activitate s-a așteptat cu sufletul la gură adoptarea măsurii Guvernului României, cu privire la șomajul tehnic”, a spus Gheorghe Croitoru liderul Sindicatului CNSLR ”Frăția” Vaslui.

Mediul de afaceri din județul Vaslui începe să adopte primele măsuri pentru a atenua efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus. Daca unii agenți economici și-au redus programul de lucru, alte firme se pregătesc pentru suspendarea contractelor de muncă și trimiterea angajaților în șomaj tehnic.

Gheorghe Croitoru, liderul Sindicatului CNSLR ”Frăția” Vaslui, a precizat că în ultimele zile a avut mai multe discuții cu lideri de sindicat de la nivel local, iar situația în economia se întrăutățește de la o zi la alta.

”Sunt firme care au redus programul de lucru de la cinci la patru zile. Reducerea programului este o primă măsură, luată în contextul crizei coronavirusului. Nu au fost trimiși oamenii acasă și s-a luat această măsură provizorie. Dacă perioadă crizei se va prelungi, atunci apelarea la șomajul tehnic pentru ca muncitorii să încaseze 75% din salariu de bază va fi o cale de urmat pentru mulți operatori economici. În multe ramuri de activitate s-a așteptat cu sufletul la gură adoptarea măsurii Guvernului României, cu privire la șomajul tehnic”, a spus Gheorghe Croitoru.

Pentru perioada următoare, firmele vasluiene au două probleme majore de rezolvat: asigurarea lichidităților pentru continuarea activității și continuitatea muncitorilor la locul de muncă.

”Dacă un agent economic nu produce și un vinde nimic, se va apela la șomajul tehnic. Măsura luată de guvernanți este în sprijinul salariaților. În acest moment de criză când firmele și salariații nu se pot descurca vor apela la Guvernul României pentru asigurarea unui procent de 75% din salariu. Este de așteptat ca în perioada imediat următoare multe firme să solicite șomajul tehnic, pentru că un au cu ce să își plătească salariații”, a explicat Croitoru.

Modul de acordare a șomajului tehnic 

În ceea ce privește șomajul tehnic, Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizație, din bugetul asigurărilor pentru șomaj,  se face în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor, iar aceste sume se reîntregesc din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene, în limita sumelor alocate pentru această intervenție și în conformitate cu prevederile și regulile de eligibilitate ale Programului Operațional Capital Uman.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button