Bolnavii de lupus, rămași fără tratament după ce s-a spus despre clorochină că ar avea efect în Covid-19anamaria.marinescu
Clorochina, folosită împotriva malariei din 1940 și tratament vehiculat – dar nedovedit – pentru Covid-19, a-nceput să dispară de pe rafturile farmaciilor, în țările europene greu lovite de pandemia de coronavirus. Victime directe: pacienții cu lupus, care depind de hidroxiclorochină pentru a ține boala în frâu.
Conform The Guardian, în Italia, locul 2 în lume în topul țărilor afectate de coronavirus, cu peste 97.000 de bolnavi și aproape 11.000 de decese, și în Franța, locul 7, cu peste 40.000 de infectați și peste 2.600 de decese, medicii au început să prescrie hidroxiclorochina ca tratament pentru coronavirus, deși eficacitatea acestei substanțe împotriva Covid-19 nu a fost dovedită.
Goana după acest “medicament-minune” lasă fără tratament bolnavii de lupus – în jur de 5 milioane, la nivel mondial.
Ce este lupusul
Lupusul este o boală autoimună – sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase, generând inflamații și leziuni tisulare. În cazurile ușoare, simptomele sunt limitate la nivelul pielii. În cazurile grave, pot fi afectate organe vitale.
Lupusul nu poate fi vindecat, însă daunele pot
fi minimizate, cu ajutorul medicației adecvate. Hidroxiclorochina ține sub
control sistemul imunitar, împiedicându-l să fabrice anticorpi în exces. În număr
mare, acești anticorpi atacă epiderma, rinichii, apoi inima, plămânii și
creierul.
Suntem foarte îngrijorați. De o săptămână, oamenii au început să ne contacteze pentru a ne cere ajutorul, fiindcă nu mai găsesc tratamentul în farmacii. Apelurile se înmulțesc de la o zi la alta.
Paul Howard, organizația Lupus UK:
Hidroxiclorochina lipsește din farmacii în Marea Britanie, Italia și Franța. India, furnizorul de materie primă pentru fabricarea medicamentului, a oprit exporturile, stochează clorochina pentru locuitorii săi și autoritățile deja sfătuiesc personalul medical să ia hidroxiclorochină, preventiv.
Trump a dat ca sigur tratamentul
La devalizarea stocurilor au dus și declarațiile președinților american și brazilian, Donald Trump și Jair Bolsonaro, care au dat ca sigură eficiența clorochinei împotriva Covid-19, deși substanța nu a fost testată pentru acest virus.
Din păcate, medicamentul indicat de Donald Trump drept posibil remediu pentru coronavirus a făcut și o victimă: un bărbat din Phoenix, Arizona, care a luat de bun ce-a spus liderul de la Casa Albă, a murit după ce și-a administrat fosfat de clorochină.