LocalSocial

Prognoze sumbre: peste 5.000 de șomeri în privat, reduceri de personal și tăieri de salarii la bugetari

de Dănuț CIOBANU 

Situația economică de la nivelul județului Vaslui se înrăutățește de la o zi la alta. Consumul populației a scăzut bursc, iar operatorii privați din diferite domenii de activitate încep să își trimită angajații în șomaj tehnic. În actualul trend, se estimează că în următoarele săptămâni peste 5.000 de salariați din privat vor intra în șomaj. Cum încasările la bugetul statului sunt în scădere, sunt așteptate și în sectorul bugetar reduceri de salarii și restructurări de personal.

Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSLR ”Frăția” Vaslui, a sus că are mai multe semnale din teritoriu că situația economică se agravează accelerat.

”Firmele din sectorul producției de bunuri nu văd nimic bun la orizon și trimit oamenii în jomaj. Situația din economie este sumbră. În acest ritm, în curând peste 5.000 de salariați vor intra în șomaj tehnic, ceea ce este foarte mult pentru județul Vaslui. Acest șomaj este o gură de oxigen pentru agenții economici”, a spus Gheorghe Croitoru.

În acest context, în care se prefigurează o criză economică de proporții, nici salariații din sectorul bugetar nu ar trebuie să fie liniștiți.

”Dacă nu vor fi sume care să fie colectate la bugetul consolidat al statului, cu ce se vor plăti salariile?! Nu poți plăti salarii și pensii doar din împrumuturi. Vom avea în curând și în sectorul bugetar reduceri de salarii și restructurări de personal. Deja sunt administrații locale unde se iau în considerare aceste lucruri”, a mai spus Gheorghe Croitoru.

Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, până la această dată au fost suspendate 2.700 contracte de muncă.

 

 

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociație Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a precizat că IMM-urile vor fi primele entități economice care vor fi afectate de criza coronavirusului, iar Guvernul trebuie să adopte măsuri de urgență pentru sprijinirea mediului privat.

 

În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a cerut autorităților să adopte rapid măsuri prin care să îi ajute pe micii întreprinzători să facă față efectelor economice produse de impactul coronavirusului.

 

”Prin acest document înaintat Guvernului de structurile noastre de la nivel național, am cerut mai multe facilități pentru IMM-uri. În primul rând, să se dea prioritate proiectelor privind acordarea unor ajutoare de minimis, deoarece firmele au nevoie de lichidități pentru a scăpa de unele blocaje care pot să fie create de epidemia de COVID 19. În această perioadă transporturile sunt blocate, și simțim la noi inclusiv blocarea mișcării de mărfuri la nivel intern și extern. Unele țări precum Italia, Germania, China au întrerupt exporturile către România, ceea ce înseamnă că o serie de IMM-uri vor avea probleme”, a spus Ovidiu Copacinschi.

 

 

 

 

 

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button